Mechanikus kapcsolók nélkül is van élet.

A White Shark nem ismeretlen név már a hazai piacon, hiszen a Shinobinak hála az egyik legnépszerűbb gyártó a billentyűzetek kategóriájában több itthoni gyűjtőoldalon is. Széles repertoárral rendelkeznek, hiszen a szokásos billentyűzet, egér és fejhallgató szentháromság mellett egérpadot, székeket, mikrofonokat vagy épp fejhallgatótartót is találhatunk cápás logóval ellátva. Ezúttal ismét egy billentyűzet járt nálunk, mely az alsó kategóriát akarja megcélozni néhány ötletes megoldással.

Csomagolás és a nyers technikai adatok

  • Membrán kapcsolók
  • 7 billentyűs anti-ghosting
  • 1.8 méteres kábel
  • 860 grammos súly
  • RGB / Rainbow világítás
  • Magyar kiosztás
  • Multimédia gombok, okostelefon tartó
  • Fém és műanyag anyaghasználat
  • Méret: 433x177x30 mm

A Gladiator 2 is megkapta az újabb szériáknál megszokott fehér színű dobozt, melyen egy egyszerű, de lényegre törő design tudatja velünk, hogy mit is találunk a dobozban. A billentyűzeten kívül semmilyen kiegészítőt nem kapunk pár darab matricán kívül, bár membrános billentyűzetnél, ebben az árkategóriában ez nem akkora probléma.

Anyaghasználat & design

A billentyűzet nem a letisztult vonalat képviseli, a megszokottnál egy fokkal agresszívabb formatervvel gurult le a gyártósorról, tökéletesen passzol rá a „Gladiátor” név. Az anyaghasználatra nem lehet panasz, hiszen rengeteg helyen találkozhatunk fémmel, ez a 860 grammos súlyon is meglátszódik. A kialakítása „Full / 100%”, így a manapság divatos TKL perifériákkal ellentétben megtalálhatjuk rajta a Numpadot is. A lábak nem állíthatóak, de csúszásgátló bevonatot kaptak, hogy hevesebb  játék közben se mozduljon el a billentyűzet az asztalon. A billentyűzet tetején találunk egy viszonylag nagyobb helyet a fém kialakításban, nem tervezési hiba, ide bizony az okostelefonunkat helyezhetjük be a gyártó ajánlása alapján. Jól jöhet kezdő streamereknek, akik második monitor nélkül vágtak bele a tartalomgyártásba, hiszen így gyorsan olvashatják a chatet, mindig kéz és szem előtt van a telefon.

A keycapek jó minőségűek, a háttérvilágítást azonban nem eresztik át és a membrános kialakítás miatt sajnos ezek kicserélése sem megoldható. A kábelre nem lehet panasz ebben a kategóriában, 1.8 méteres, fonott USB kábel, több nem is kell. Nem lecsatlakoztatható, de ennél 3-4x drágább perifériák sem minden esetben rendelkeznek cserélhető kábellel.

A billentyűzet rendelkezik színes háttérvilágítással is, egyetlen egy „RGB/Szivárvány” mód érhető csak el, sem a színeket, sem a világítás erősségét nem tudjuk állítani. Természetesen ki is kapcsolható, ha zavarna valakit a mindennapok során.

Teljesítmény, használat

A gyártó 55g +/- 5 g lenyomási erővel és 5 millió garantált leütéssel jellemzi a membrán kapcsolókat. Rettentően kényelmes volt rajta gépelni vagy épp játszani, hamar kijött a membrános billentyűzetek talán legnagyobb előnye: iszonyatosan halk perifériáról beszélhetünk. Szinte észrevétlenül használhatjuk, mely sokaknál hatalmas pozitívum. Szoftvert nem kapunk, bár nem is nagyon hiányzik, az F1-F12 sort multimédia vezérlésre is befoghatjuk az FN billentyű lenyomásával. Állíthatjuk a hangerőt vagy épp léptethetünk az éppen aktuális Spotify listában, de a böngésző megnyitása sem fog problémát okozni.

Verdikt

Azt hihetnénk, hogy felesleges már ebben az árszegmensben gyártani billentyűzetet, hiszen pár ezer forinttal drágábban már kaphatunk mechanikus példányokat is, ám nem is tévedhetnénk nagyobbat. A membrános kialakításának hála tényleg közel 0 zajjal játszhatunk, gépelhetünk, mely rengeteg embernél hamar az ilyen billentyűzetek felé billentheti a virtuális mérleget. A leghalkabb piros vagy ezüst kapcsolók is fényévekkel hangosabbak, még akkor is, ha O-ringek segítségével tompítunk a zajon.

A White Shark Gladiator 2 elérhető a Leet.hu webshopjában már 6 990 Ft-tól.

Összefoglalás

A csendes harcos – White Shark Gladiator 2 billentyűzet teszt

A White Shark pár ezer forintos billentyűzete nem váltja meg a világot, de tökéletes választás lehet, ha a minél hangtalanabb használatra törekszünk.


Szerzői értékelés

7

Hangtalan

7 billentyűs anti-ghosting

Teljesen magyar kiosztás

Masszív felépítés, jó anyaghasználat

Menő világítás

Kellően alacsony árcédula

Nem eresztik át a háttérvilágítást a keycapek

Nem állítható a háttérvilágítás

Közel sem bírnak annyit a membrános kapcsolók, mint mechanikus társaik

Olvasói értékelés

0

×