Egyre több fejhallgató szabadul meg a kábeleitől a 30 ezres kategóriában.

Az Asus november környékén úgy döntött, hogy a korábbi TUF szériás headseteket megszabadítja kábeleitől és elkészíti azok „Wireless” változatait. Fontos lépések ezek, hiszen végre elérhető árcédulával kerülnek a vezetéknélküli gamer fejesek a boltok polcaira, nem csak az 50-60 ezres szegmens kiváltsága a kiváló wireless kapcsolat. Az Asus TUF H1 Wireless után a H3-as modellt vesszük górcső alá.

Nézzük is, hogy mit tud az ASUS TUF Gaming H3 Wireless!

Doboz és alapadatok

  • Frekvencia tartomány: 20 – 20000 Hz
  • Hangszóró átmérő: 50mm
  • Impedancia: 32 Ohm
  • Kapcsolódási technológia: Vezetéknélküli
  • Kompatibilitás: PC; Okostelefon, PS4, PS5, Nintendo Switch
  • Mikrofon elhelyezés: Fejhallgatón, nem lecsatlakoztatható
  • Súly: 307g
  • Sztereó kivitel, virtuális 7.1 hangzás
  • Töltés: USB Type-C

A csomagolás ismét az ASUS-tól megszokott kartondobozt foglalja magában, melyen egy egyszerű, de szépen megtervezett design tudatja velünk, hogy mi is lapul a dobozban. A H1 papír tartóelemei helyett itt már bizony műanyagot is találunk, melyek védik a dobozon belül is a fejhallgatót és tartozékokat.

A dobozban az alábbi tartozékokat találjuk:

  • A TUF Gaming H1 Wireless fejhallgató
  • USB-C csatlakozású vevőeszköz
  • USB-C | USB-A adapter
  • USB-C kábel a töltéshez

A fejhallgató

A headset designja már a vezetékes változatnál debütált, így sok újdonságot nem tud mutatni. Leginkább a HyperX Cloud szériában felfuttatott felépítéshez lehetne hasonlítani a kialakítást, ami az egyik legjobban sikerült konstrukció az iparágban, így most sem kell csalódnunk. A H1 headsettel ellentétben itt már bizony találkozunk fém elemekkel is, kellemes minőségérzetet biztosít a H3. Szerencsére ezek ellenére is sikerült belőni a 300 gramm körüli súlyt, az erre érzékenyebb felhasználók sem fognak panaszkodni, hogy túl nehézre sikerült volna a headset.

A fejpánt hossza itt már állítható, így mindenki tökéletesen belőheti a neki kényelmes távolságot. A mikrofont sajnos ezúttal sem csatlakoztathatjuk le, aki saját mikrofonnal operál a mindennapok során, azok számára talán zavaró lehet, de egyébként ezzel sincs nagy probléma. A fülpárnák és a fejpánt minőségére nem lehet panasz, szemüveggel sem okozott semmilyen kellemetlenséget a H3 Wireless viselése, jár a pirospont az Asus tervezőinek.

A fejhallgatón találhatunk több kezelőszervet és természetesen itt csatlakoztathatjuk az USB-C kábelt is a töltéshez. Szerencsére szinte mindent vezérelhetünk a fejes jobb oldalán: bekapcsoló gomb, hangerőszabályzás, illetve egy kattintással némíthatjuk a mikrofonunkat is, ha váratlan helyzet adódna.

Hang

A H1 40 mm-es hangszórója helyett egy 32 Ohmos, de 50 mm-es hangszóró teljesít szolgálatot ebben a vezetéknélküli ASUS headsetben. A specifikációk nem hazudtak, játékokban és zenehallgatásnál is hozta a kötelezőt a H3. A karakterisztikája sokkal kiegyensúlyozottabb, nem annyira V alakú, mint a H1 esetében. Azért így sem kell lemondanunk az erős basszusokról, de kevésbé vonják magukra a figyelmet a mély hangok. Értelemszerűen helyén kell kezelni a dolgot, ez nem egy több százezres audiofil fejhallgató méregdrága erősítőkkel és DAC rendszerrel.

Mikrofon

A vezetéknélküli technológia egyik nagy hátulütője, hogy a használták codec-ek miatt némi lemaradás tapasztalható a vezetékes társaikhoz képest, akármelyik modellről is beszéljünk. Játékoknál vagy egyéb Discord/TeamSpeak interakciónál kiválóan helytáll a H3, ezek tanúsítványát is megkapta már a megjelenéskor. Podcastet vagy komoly streamet azért nem éri meg a mikrofonra építeni. Az egy időben felvett hang minősége 100%-ban megegyezett a H1 felvételével.

Szoftver

Ezúttal is az Asus ROG Armory Crate áll a rendelkezésünkre, hogy teljesen személyre szabhassuk a frissen vásárolt fejhallgatónkat. Állíthatjuk manuálisan az EQ-t, de az ASUS szolgál nekünk pár előre beállított presettel is. Itt kapcsolhatjuk be a fejhallgató virtuális 7.1 hangzását is és a mikrofonbeállításokat is itt találhatjuk. A H1-hez hasonlóan itt tájékozódhatunk az akkumulátor töltöttségi szintjéről is, ám ezt később a tálcán is megtehetjük a program ikonjára kattintva, nem kell mindig megnyitni a teljes szoftvert. A fejhallgató bedugását követően egy felugró ablak el is lát minket egy linkkel a szoftverhez, ezért ismét csak jár a piros pont.

Verdikt

Az ASUS TUF H3 Wireless-t már 30 ezer környékén beszerezhetjük, így ár/érték arányban egy nagyon kellemes konstrukcióval állunk szemben. Itt már nem lehet kifogás a teljesen műanyag felépítés sem, hiszen több fém elem is található a fejhallgatón. A használat során egyszer sem tapasztaltunk szakadást vagy csúszást, így a technológiára nem lehet panasz. Az ASUS állítása alapján körülbelül 15 órát bír a fejhallgató, melyet tudott is tartani a teszt során. Ahogy a H1-nél is elmondtuk, öröm látni, hogy már nem csak 45-60 ezres kategória kiváltsága a hibátlan vezetéknélküli működés.

Összefoglalás

Túl olcsó, hogy igaz legyen? – Asus TUF Gaming H3 Wireless gaming headset teszt


Szerzői értékelés

8

Ha úgy érzed megszabadulni az idegesítő vezetékektől, de szeretnéd elérhető áron megtenni ezt, akkor remek választás lehet az ASUS TUF H3 Wireless.

Lag-mentes 2.4 GHz hangátvitel

Kényelmes hosszú távon is – állítható fejpánt

Jó anyaghasználat

Kellemes hangzás

Type-C csatlakozás a töltéshez

Univerzális adapter – Type-C  csatlakoztatás mobiltelefonhoz, a többi hardverhez pedig átalakítóval USB-A-n

Kellemes árcédula

Korrekt szoftver

A specifikációnak megfelelő üzemidő (15 óra)

Nincs Bluetooth vagy 3.5mm-es Jack csatlakozás

Közepes, átlagos mikrofon

Nem csatlakoztatható le a mikrofon

Olvasói értékelés

0

×