Kiberbiztonsági szakértők egy olyan csalásra hívják fel a figyelmet, ami nagyon sok ember Facebook-profiljába, úgy pedig akár még annál is többe kerülhet.

A finn Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC-FI) egy jelenleg is zajló adathalász csalásra figyelmeztet, amely keretében sorra lopják el az emberek Facebook-profilját – írta meg a Bleeping Computer.

Az NCSC-FI jelentésében azt írják, hogy a már eltérített profilok ismerőseinek küldenek Messenger-üzeneteket, melyekben a potenciális áldozatot egy rövid csevejt követően arra kérik, hogy adja meg nekik a telefonszámát, majd ezután az SMS-ben kapott ellenőrző kódot. Ezt a profilhoz kapcsolt email cím és jelszó megváltoztatására használják fel, ami után a felhasználót teljesen kizárják a saját fiókjából.

A csalók az NCSC-FI szerint jellemzően egy nagy nyeremény ígéretével keresik meg az embereket, és azt állítják, hogy ezek az adatok csupán a regisztrációhoz szükségesek. Az átverés pedig azért lehet sokak számára megtévesztő, mert valódi emberek, az ismerősök, vagy akár közeli rokonok profiljaival küldik el, sokszor azok tudta nélkül, így még figyelmeztetni sem tudják egymást az érintettek.

A szakértők szerint a legjobb módja annak, hogy elkerüljük az áldozattá válást, ha körültekintőek vagyunk az ilyen üzenetekkel, még akkor is, ha azt egy ismerős, vagy rokon küldte. A nagy és tutibiztos nyereménnyel kecsegtető akciók mindig legyenek gyanúsak, mivel az esetek túlnyomó többségében átverésekről van szó. Ha pedig egy barátunk hasonló üzenetet küldene, akkor mindenképpen hívjuk őt fel, hiszen lehet, hogy pont az ő profilját rabolták el a csalók.

Veszélyben az Androidosok! – 470 appal 100 millió telefont fertőzött meg egy pénzlopó vírus

 

https://leet.hu/streamplify

×