Úgy tűnik, hogy a kiberbűnözés új szintje zajlik a világ másik oldalán, amikor a GTA Online játékban toboroznak a drogkartellek újoncokat.

Még tavaly márciusban számoltunk be arról, hogy néha az online játék során különösen veszélynek lehetnek kitéva a kiskorúak. Akkor kiderült, hogy egyes bűnözők fiatalokkal veszik fel a kapcsolatot a Fortnite-ban, hogy náluk tárolják a drogot. Akár 12 évesnél fiatalabb gyereknek kínálnak V-Bucksot a játékban, cserébe azért, hogy kábítószert szállítsanak vagy tároljanak.

Most kiderült: a mexikói bűnszervezetek előszeretettel toboroznak drogcsempészeket, drogfutárokat és őrszemeket olyan online játékokban, mint a GTA Online.

Ahogy arról nemrég a Forbes beszámolt, tavaly novemberben az arizonai vám-és határvédelmi hatóság egy Jeep Cherokee-t ellenőrzött, amikor csaknem 60 kg metamfetamint találtak. Amikor megkérdezték a sofőrt, Alyssa Navarrót, mi a története, elárulta, hogy januárban a Grand Theft Auto Online-ban találkozott egy férfival, aki George-nak nevezte magát. Miután a játékon belül megismerték egymást, végül a Snapchaten kezdtek el beszélgetni, majd személyesen találkoztak Phoenixben – állították a nyomozók.

A gyanúsított elmondta, hogy George megkérdezte tőle, hogy szeretne-e „kifutóként” dolgozni, elektronikai cikkeket szállítani, hogy Mexikóban el lehessen adni. Ezért akár 2000 dollárt is kaphat a rakomány nagyságától függően. A bizonyítékok és a beszélgetés alapján George még autót is biztosított az akciókhoz.

Mindeközben az is kiderült, hogy a drogkartellek emberei tudatosan toboroznak online játékokban akár kiskorúakat, hogy sok-sok pénzért nekik dolgozzanak. Októberben például a Free Fire játékban megismert három kiskorúnak heti 200 dollárt ajánlottak fel, hogy megfigyelőként dolgozzanak. Egy bizonyos helyet kellett figyelniük, majd mindenről beszámolni, nehogy más drogkartell vagy a rendőrség ólálkodjon arra.

Persze, hogy ki milyen kapcsolatba keveredik másokkal az online térben és annak mi lesz a következménye, azzal nem igazán tud mit kezdeni egy játék fejlesztője. Mindenesetre érdekes jelenség, hogy többek között a GTA Online ilyesmire is alkalmas.

Ezt olvastad már?

Nagyobb bicepsz, nagyobb cici – Így néz ki 15 játékkarakter a filmadaptációban

 

https://leet.hu/streamplify

×