A jövőben a műtéteket is önvezérelt robotok végezhetik majd, a kérdés csak az, hogy egy gép, vagy egy ember keze alá fekszik be szívesebben a páciens?!

A modern orvostudomány egy ideje már fejlesztget sebészeti beavatkozásokat segítő mesterséges intelligencia vezérelte robotokat, melyekkel az orvosok jobb, hatékonyabb munkát tudnak végezni a műtőasztalon. Most azonban  amerikai kutatók arról számoltak be, hogy a világon elsőként végeztettek tökéletes műtétet egy robottal, méghozzá bárminemű emberi beavatkozás nélkül.

A fejlesztést a Johns Hopkins Egyetem kutatói végzik, akik szerint ez volt az első alkalom a világon, hogy egy robot emberi segítség nélkül végzett laparoszkópos műtétet. Sőt, azt is megjegyezték a Science Robotics nevű szaklapban közzétett tanulmányukban, hogy a robotsebész „lényegesen jobb” eredményeket produkált, mint egy ember.

Ez lehet a sebészet jövője?

A Smart Tissue Autonomous Robotra (Star) keresztelt sebészeti robot a kísérletben négy sertésen végzett laparoszkópos műtétet egy bél két végének összekötésére. A sebészetben azért jelent kihívást egy ilyesfajta gyomor-bélrendszeri beavatkozás, mert a sebésznek különösen nagy pontossággal és következetességgel kell alkalmaznia az öltéseket, hiszen már egy enyhe kézremegés vagy egy rosszul elhelyezett öltés is szivárgást eredményezhet, ami végzetes is lehet a páciens számára.

A robotok számára eddig azért jelentett (és jelent) nehézséget a lágyszöveti műtétek elvégzése, mert azok sokszor kiszámíthatatlanok, így a gépeknek gyorsan kellene alkalmazkodniuk. Erre a magas fokú alkalmazkodásra viszont nem voltak képesek – egészen eddig.

A Starban ugyanis egy olyan újszerű látásvezérelt rendszert alkottak meg, amely képes valós időben módosítani a műtéti tervet, pontosan úgy, ahogyan egy emberi sebész is tenné.

„Eredményeink azt mutatják, hogy automatizálni tudjuk a sebészet egyik legbonyolultabb és legkényesebb feladatát: a bél két végének újrakötését” – mondta Axel Krieger, a Hopkins Egyetem gépészmérnöki tanszékének adjunktusa. „A Star négy állaton végezte el a beavatkozást, és lényegesen jobb eredményeket produkált, mint az ugyanezt a beavatkozást végző emberek”.

A szakértők szerint az új funkciók jobb műtéti pontosságot tesznek lehetővé, beleértve a speciális varróeszközöket és a műtéti terület pontosabb vizualizációját biztosító képalkotó rendszereket. Ez az áttörés pedig egy újabb lépés a jövőkép felé, amikor teljesen automatizált robotokkal lehet komplex műtéteket végezni a betegeken.

via – The Guardian

Kibernagyi: Chipet ültettek egy vak nagymama szeme mögé, amitől most újra lát

https://leet.hu/streamplify

×