A trójai eredeti verzióját még pár évvel ezelőtt fedezték fel, most viszont nagyon durván megerősödve visszatért – és már Európában is terjed.

A Brata nevű kifejezetten Android-eszközöket támadó trójai vírust először 2019-ben fedezték fel a Kaspersky kiberbiztonsági szakértői, de akkor leginkább Brazíliában volt jellemző a felbukkanása. Most azonban Európa szerte újra fertőzni kezdett, méghozzá nem is az eredeti, hanem annak egy sokkal veszélyesebb variánsa.

A Cleafy Labs biztonsági cég kutatói a Brata olyan felfejlesztett változatára bukkantak, ami amellett, hogy teljes hozzáférést enged az áldozat bankszámlájához, képes a mobilkészüléket visszaállítani a gyári állapotára. Ez pedig azt jelenti, hogy miután minden szükséges információt ellopott, a készüléken tárolt összes adatot képes pillanatok alatt végleg letörölni.

A Cleafy szakértői hozzátették, hogy a Brata emellett olyan egyéb funkciókkal bővült, mint a GPS-követés, a vezérlő szerverekkel való jobb kommunikáció, az áldozatok banki alkalmazásainak folyamatos figyelése, és a más országokban lévő bankszámlákhoz való hozzáférés.

A vírus korábban a Google Play áruházon keresztül terjedt, most azonban banki figyelmeztetésnek álcázott adathalász szöveges üzenetek útján jut a telefonra-tabletre. Ezek közül három egymástól eltérő fajtát találtak, viszont mindhárom teljesen észrevétlen tudott maradni.

A Brata trójait kizárólag éberséggel lehet elkerülni. Ne töltsünk le alkalmazást ismeretlen forrásból, mindig győződjünk meg a készítő/terjesztő hitelességéről, és semmiképpen ne kattintsunk üzenetben kapott gyanús linkekre, illetve tartsuk mindig naprakészen a telefonunkat.

via – Ars Technica

Na ez para: Egy fanatikus nő hónapok óta gyilkossággal fenyegeti az Apple elnökét

 

https://leet.hu/streamplify

×