Az Európai Unió után már Oroszország is fontolóra vette a kriptovaluták szigorú szabályozását, de a tiltásuk is terítéken van.

Egyre több állam kezd homlokráncolva csúnyán nézni a kriptovalutákra, lényegében azért, mert azoknak a mozgását nehezen, vagy egyáltalán nem tudják visszakövetni. Emellett az is egy súlyosbító tényező, hogy nincsen kontroll a digitális valuták piaca és kereskedelme fölött, illetve a vezető kriptopénzek bányászata rendkívüli mértékben környezetszennyező, és óriási energiaigényű folyamat.

Ezekből az okokból kifolyólag pedig még az sem jelentene teljes megoldást, ha a bányászok megújuló energiaforrásokat használnának. Az EU és számos ország példáján felbuzdulva már Oroszországban is aktvan fontolgatják a kriptovaluták betiltását, az élen természetesen a Bitcoinnal.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) egy ideje már noszogatta az az Orosz Föderáció Központi Bankját, hogy tegyen javaslatokat az államnak a kriptopénzek betiltásával kapcsolatban, amit a szervezet a napokban meg is tett.

A tiltásról szóló javaslat a bányászatra is kitér, ezt a pontot viszont a szabályozó nem vizsgálta külön, ami azt jelenti, hogy orosz földön a tranzakciókat és a kereskedelmet tiltanák be előbb, a kriptovaluták „kitermelése” egyelőre engedélyezett maradna. Ennek azért lehet jelentősége, mert miután Kína teljesen betiltott minden kripto-tevékenységet, számos bányász Oroszországot választotta folytatásul, mellyel a világ harmadik legnagyobb kriptobányász országává váltak.

Az orosz szervezet azzal indokolja a kriptovaluták tiltását, mert az követhetetlen folyamatokkal van tele, teret ad a csalásoknak. Valójában azonban sokkal inkább politikai okok húzódhatnak a háttérben, ezzel ugyanis akadáloznák az orosz kormányt bíráló média, portálok és közszereplők anonim módon történő adományozását.

Hogy az orosz tiltás mikor léphet életbe – ha életbe lép egyáltalán – még nem tudni, de ha erre ténylegesen sor kerül, annak kiszámíthatatlan hatása lehet a világvezető kriptovaluta, a Bitcoin árfolyamára, ami az utóbbi egy hónapban drasztikus mértékben zuhant be.

via – Bloomberg, Tom’s Hardware

Gazdasági csőd szélére került az ország, ahol bevezették a Bitcoint – állítják a szakértők

 

https://leet.hu/streamplify

×