A repülő autók már egyáltalán nem a sci-fi képzelgés részei, sőt, hamarosan ténylegesen is az életünk részeivé válhatnak.

A repülő autók gondolatával már évtizedes, de talán évszázados viszonylatban is foglalkoznak, és nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan tényleg valósággá is válik. Idén például Franciaországban megkezdik a légitaxizás demózását, ami hasonlóképp fog működni, mint a hagyományos taxi, csak az utak helyett a levegőt szeli.

A napokban pedig a szomszédban, Szlovákiában kapott a Közlekedési Hatóságtól légialkalmassági bizonyítványt egy régóta futó projekt, az AirCar. A tanúsítást 200 fel- és leszállást, illetve több mint 200 órás repülési tesztet követően kapta meg, ami a vállalat szerint egyenes út a tömeggyártás felé.

Az autó érdekessége, hogy egy hagyományos, benzines BMW motorral működik, amivel elméletben akár 1000 kilométeres távolság átrepülésére is tökéletesen alkalmas. A jármű 2 perc 15 másodperc alatt transzformálódik kocsiból repülővé, és maximum 200 kilónyi súllyal képes a levegőbe emelkedni, ahol 170 km/h-s sebességre is képes lehet. A fel- és a leszálláshoz azonban a légitaxikkal ellentétben helyet úgy pedig felszállópályát követel magának, vagyis nem függőlegesen emelkedik a magasba.

Ez pedig jelentősen korlátozza a felhasználását is, hiszen jelent képességeivel csupán reptereken villoghat, városban, mondjuk a budapesti Andrássy úton már nem szállhatna fel. Ezzel pedig jelentős hátrányban van a függőleges felszállásra képes hibrid masinákhoz képest. Az AirCar tavaly egyébként Nyitra és Pozsony repterei között szelte át az eget, de a vállalat a tanúsítvány megszerzése után a közeljövőben Párizsból Londonba tervezi reptetni az AirCart.

via – BBC

Videojátékok és a magyar szinkron – Lesznek-e újra szinkronizált játékok?

 

https://leet.hu/streamplify

×