Ahogy külföldön, már nálunk is elérhető a hely, ahol anélkül vásárolhatunk, hogy sorba kéne állni fizetni, vagy pénzt elővenni.

Képzeld el, hogy bemész egy boltba, leemeled a polcról, ami kell, majd kisétálsz. Majd egész egyszerűen a számládról lekerül a pénz. Így is működnek már okosboltok külföldön, és most valami hasonló jött létre Magyarországon is. Pénztármentes kávézót nyitott ugyanis tavaly év végén Budapesten a Kende Gastro Zrt.

A mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen működő üzlet kasszamentessé alakítható.

Kende Gábor az MTI érdeklődésére elmondta, a Kende Gastro Zrt. tavaly márciusban írt alá teljesen automata üzletek kiépítésére kizárólagos, Magyarországra szóló együttműködési megállapodást az AiFi amerikai startuppal. A technológiát 2018-ban fejlesztette az Amazon, majd több startup cég is foglalkozni kezdett hasonló rendszerek kiépítésével. A Kende Gastro számos céget megvizsgált, mielőtt az AiFi-t kiválasztotta. A technológia szabadalma így az AiFi-é, a magyar családi vállalkozás pedig az egyik európai forgalmazója, magyarországi kizárólagos joggal.

 

A technológiával felszerelt automata üzletekben nincs szükség pénztárosra, kamerákkal követik nyomon a vásárlást és azonosítják be a polcról levett termékeket, az üzletek pedig a nap 24 órájában üzemeltethetők. A rendszer a polcról levett termékeket virtuális kosárba teszi, majd az ellenértéket automatikusan leemeli az applikációba elmentett bankkártyáról.

A Kende Gastro tavaly év végén az Agora Budapest irodaházban nyitotta meg az első  pénztármentes bisztróját, amely mintaboltként szolgál a technológia bemutatására – mondta a vezérigazgató. Hozzáfűzte, hogy ez az üzlet nem bevételközpontú, sokkal inkább az érdeklődő partnerek számára nyújt tárgyalási helyszínt, ahol közvetlenül megismerhetik a rendszert és annak működését.

Persze nem ez az első eset, hogy AI alapú üzlet jön létre nálunk, hiszen az ALDI is ilyet hoz létre.

Az ALDI is megnyitja az első mesterséges intelligencia működtetésű pénztár nélküli boltját

 

 

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

 

×