Elképesztő teljesítményt ért el az Intel Alder Lake CPU-ja, az i5-12490F.

A nem K processzorokat nem az overclockingra tervezték, de egy rajongónak elképesztő teljesítményt sikerült kicsikarnia az Intel Alder Lake Core i5-12490F processzorából.

A CPU-Z benchmarkjai szerint a chip elérte az 5,7 GHz-et.

A TUM_APISAK által kiszúrt CPU-Z hitelesítő adatai a BCLK overclockingnak köszönhetőek, amely egy olyan módszer, amely a TDP-határértékek megváltoztatásával növeli az órajelek sebességét. A chip 142,53 MHz-re történő OC-jával és a boost magfeszültség 1,696 V-ra történő átállításával sikerült 90%-kal megnövelnie a CPU eredeti alapfrekvenciáját.

A hasonló 12. generációs Intel CPU-kkal ellentétben az i5-12490F ugyanazokkal a P és E magokkal rendelkezik, mint a csúcskategóriás Alder Lake modellek. Ez a bizonyos i5-ös nagyobb, 20 MB-os gyorsítótárral is rendelkezik, ami szintén megkülönbözteti a többi 6C szilícium chiptől.

Mielőtt túlságosan izgatott lennél, érdemes megjegyezni, hogy a Core i5-12490F kizárólag a kínai piacon kapható. Még ha sikerül is beszerezned egyet, valószínűleg egy bonyolult CPU-hűtőre lesz szükséged ahhoz, hogy hasonló teljesítményt érj el.

Miközben a processzor egy játék-PC nagyágyúja lehet, az Intel nemrég figyelmeztetést is kiadott a nem K overclockinggal kapcsolatban. A Tom’s Hardware-hez eljuttatott közleményében a vállalat arra figyelmeztetett, hogy a BCLK módszer „csökkentheti a processzor és más rendszerelemek élettartamát„.

Az Intel nem fejezte ki szándékát az Alder Lake nem-K OC visszaszorítására, így van rá esély, hogy a gyakorlat még inkább előtérbe kerülhet. Ettől függetlenül egy BIOS-frissítés a jövőben visszaszoríthatja a természetellenes frekvenciákat, így talán bölcs dolog egyelőre kuriózumnak tekinteni az i5-12490F természetellenes frekvenciáit.

Mit gondolsz a pénztár nélküli boltokról?

Csak bemész és kimész – Magyarországra is megjött a pénztár nélküli kávézó

https://leet.hu/?orderby=relevance&paged=1&s=arenaracer&post_type=product

×