A forradalmi technológia révén a sárgafoltosodásban szenvedő idős emberek újra visszanyerhetik a látásukat.

A franciaországi Pixium Vision nevű bionikus eszközök fejlesztésével foglalkozó vállalat az angliai Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézet (NIHR) Biomedikai Kutatóközpont és a UCL Szemészeti Intézettel karöltve egy olyan eszközt készítettek, mellyel visszaadhatják a makuladegenerációban érintett idős emberek látását.

Az időskori makuladegeneráció, vagyis a sárgafoltosodás a vakság egyik leggyakoribb formája, amely jellemzően 50 éves kor fölött kezd kialakulni. A betegség valamelyest kezelhető, de még így is jelentős ember veszíti el miatta – részben vagy teljesen – a látását, egyes mérések szerint a vakság 25 százalékát ez okozza.

A Prima System-re keresztelt bionikus eszközt a hetekben egy idős, 88 éves hölgy kapta meg először, aki fél szemére szinte teljesen megvakult. Miután első emberi alanyként beültették neki a szemével és az agyával is összeköttetésben álló mikrochipet, tökéletesen visszanyerte a látását.

Prima System, ahogyan a nevéből sejthető, nemcsak a 2mm-es retina közepe alá műtött implantátumból áll. A chip ugyanis egy speciális szemüveg és egy kisebb, egyetlen algoritmust futtató, övre csatolható számítógép része. A szemüvegre egy kamerát szereltek, aminek képét a chip továbbítja a számítógépre, amely mesterséges intelligencia-algoritmusok segítségével feldolgozza az adatokat és irányítja a szemüveg fókuszát.

A szemüveg ezt a képet aztán infravörös sugárként vetíti vissza a szemen keresztül a chiphez, ami aztán elektromos jellé alakítja azt, amely a retinasejteken keresztül jut el az agyba. Az agy ezt követően úgy értelmezi ezt a jelet, mintha természetes látásról lenne szó, tehát pontosan úgy funkciónál, mint egy valódi szem.

A szakértők szerint ez az eszköz és módszer egy forradalmi megoldás, amellyel számos makuladegenerációben szenvedő ember életét változtathatja meg. Az idős hölgy a sikeres beültetést követően azt mondta, hogy végre belefoghat azokba a hobbikba, melyeket a betegsége miatt abba kellett hagynia – vagy el sem tudott kezdeni, mint például a kertészkedés, festés, szobabowling.

via – The Guardian

Instagram influenszerek már klónozzák a háziállataikat, hogy pénzt keressenek velük

https://leet.hu/akcioeso/

×