Félmillió ember személyes adatait lopták el hackerek a Vöröskereszt rendszeréből

A legtöbb hacker-csoport ugyan megígérte, hogy tartózkodni fog a kormányzati intézmények, kulcsfontosságú infrastrukturális cégek és egészségügyi intézmények támadásától, most valaki mégis feltörte a Vöröskeresztet.

0
 

A legtöbb hacker-csoport ugyan megígérte, hogy tartózkodni fog a kormányzati intézmények, kulcsfontosságú infrastrukturális cégek és egészségügyi intézmények támadásától, most valaki mégis feltörte a Vöröskeresztet.

Egy gátlásokat hírből sem ismerő hacker-csoport a napokban feltörte a Vöröskereszt egyik rendszerét, amely során több mint félmillió ember személyes adatait lopták el – számolt be a szomorú hírről a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

Ez lehet az eddigi legnagyobb hacker-támadás egy humanitárius szervezet ellen!

A hackerek méghozzá nem is akármilyen emberek szenzitív adatait tulajdonították el, az 515.000 áldozat ugyanis mind olyan személy, akiket konfliktus, migráció vagy természeti katasztrófa miatt elválasztottak a családjuktól, de érintettek az eltűnt személyek nyilvántartásba vett hozzátartozói, illetve fogva tartott emberek és 60 Vöröskereszt-Vörös Félhold szervezet személyzetét és önkénteseinek az adatait is tartalmazhatták.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadóknak mi célja ezekkel az adatokkal, az azonban valószínűnek tűnik, hogy nem zsarolóprogram-támadásról van szó, mivel a Vöröskereszttől nem követeltek semmit, velük nem vették fel a kapcsolatot. A szervezet azonban arra kéri a támadókat, hogy ne tegyék közzé, ne használják fel és ne tegyék pénzzé az ellopott adatokat, hiszen esetükben szó szerint emberek élete foroghat kockán.

„Tetteik potenciálisan még több kárt és fájdalmat okozhatnak azoknak, akik már eddig is mérhetetlen szenvedést szenvedtek. A valódi emberek, a valódi családok, akik az önök mostani információi mögött állnak, a világ legkevésbé befolyásos emberei közé tartoznak. Kérem, cselekedjenek helyesen. Ne osszák meg, ne adják el, ne szivárogtassák ki és ne használják fel más módon ezeket az adatokat” – nyilatkozta Robert Mardini, az ICRC igazgatója.

Hogy ki és milyen céllal akarhat célba venni egy humanitárius szervezetet, azt csak találgatni lehet, mindenesetre a Vöröskereszt már felvette a kapcsolatot egy „magasan specializált” kiberbiztonsági céggel, akik már megkezdték a biztonsági rések feltárását.

via – Bleeping Computer, TechRadar, CNN | Borítókép: The Guardian

A világ legnagyobb hacker-bandája megszűnt létezni – Elkapták a REvil összes tagját

 

https://leet.hu/akcioeso/

×