A vulkán kitörésének lökéshullámait a hétvége folyamán még Magyarországon is érezni lehetett.

A hétvégén a Tonga közelében lévő tenger alatti vulkán elemi erővel tört ki, akkorával, ami 500-szor erősebb volt, mint a Hirosimára ledobott atombomba. A hétvégi kitörést a Föld minden szegletében érzékelni lehetett, ugyanis szinte mindenhová elért az így keletkezett lökéshullám.

A vulkán kitörése miatt az óceániai ország néhány szigetcsoportja teljesen eltűnt, a maradékot pedig hihetetlen mennyiségű hamuval borította be. Az események miatt a kis szigetország teljesen romokban áll, repülőgépekkel, légi járművekkel szinte lehetetlen közlekedni, a segélycsomagokat csak hajókon tudják beszállítani, a károk felmérése egyelőre lehetetlen, ennek tetejébe pedig még a külvilágtól is teljesen el lettek szigetelve.

Az Nzherald arról számolt be, hogy a tenger alatt húzódó kábel, amellyel az internet is érkezett a szigetcsoportra a kitörés következtében súlyos mértékben károsodott, ami miatt az ott élők nemcsak a világgal, de még egymással sem képesek kommunikálni. Mindeközben a vulkánból terjengő füstfelhő a műholdas jeleket is zavarja, vagyis a telefonos kommunikáció – a hívásindítás és az SMS küldés – is rendkívül korlátozottan működik, ha működik egyáltalán.

Az Euronews információi szerint legalább négy hét, mire valamelyest meg tudják javítani a víz alatti kommunikációs kábelt, a munkákat azonban a vulkáni aktivizmus miatt egyelőre még nem tudják megkezdeni. Egy karibi telekommunikációs szolgáltató egy speciális 2G-s hálózatot állított fel, illetve a Vodafone ingyenes hívásokat biztosít a telekommunikáció helyreállását követően.

Debrecenbe érkezik a jövő, ahol önvezető robotokkal szállítanak házhoz hamarosan

 

https://leet.hu/akcioeso/

×