Ez most nem jött össze a vörös óriásnak.

Január 19-én járt le a legújabb RX 6400 és RX 6500 XT AMD videókártyák embargója, a 6400-at csak OEM partnerek kapják meg, így arról nem sokat tudhatunk még. Az RX 6500 XT számozásából hamar kiderül, hogy nem a felső kategóriát fogja majd erősíteni, de sok felhasználó már a tesztek előtt temette az újdonságot. Érdekesség, hogy ez az első AMD (és igazából bármilyen) videókártya, mely a TSMC 6 nanométeres gyártósorán készült, ahol az eddigi 7 nanométeres technológiához képest 18%-kal több tranzisztorsűrűséget sikerült elérniük a mérnököknek. A videókártya lelkét a Navi 24 névre hallgató GPU adja, mely a gyártó legújabb, RDNA2 architektúrájára épül, csakúgy mint a 6000-es széria többi darabja. A DirectX 12 Ultimate, a valós idejű ray-tracing és a FidelityFX Super Resolution támogatásokról sem kell lemondanunk. A kártyát ezúttal is 4GB-nyi GDDR6 videómemóriával vértezte fel az AMD.

Annak idején az RX 5500 XT-t a gyártó is úgy tervezte, hogy leginkább az 1080p felbontáson pörgő eSport játékokhoz legyen ideális és költséghatékony választás. A számozás alapján itt is erre számíthatunk, ám könnyen lehet, hogy a teszt végén meglepődünk.

Nézzük is, hogy mire képes az RX 6500 XT!

A TechPowerUP munkatársai 16GB 4000 MHz memória és egy AMD Ryzen 7 5800X társaságában izzasztották meg a kicsikét, hogy biztosan ne legyen limitáló tényező a kártyán kívül.

1080p

A videókártyát rengeteg jelenlegi és régebbi AAA játék alatt is megvizsgálták, a Battlefield V-től egészen a Cyberpunk 2077-ig. Nem ájultak el a kártyától, hiszen az összes cím tekintetében átlag 66 FPS-t sikerült hoznia 1080p felbontás mellett, de az AC: Valhalla vagy és a Watch Dogs esetén a 30 képkockát is nehezen találták meg.

Nem túl combos

Hogy legyen viszonyítási alapunk, ez pár képkockával több, mint a GTX 1650 Super vagy épp az RX 580 teljesítménye, de ami még ennél is szomorúbb, hogy az elődön sem sikerült túllépnie a friss AMD kártyának.

1440p

A fenti eredmény után nem volt meglepő, hogy feljebb tekerve a felbontást már búcsút mondhatunk a 60-as átlag FPS-nek is, az összes címet átlagolva 44-et kaptak a TechPowerUP szakemberei. Több játék itt már játszhatatlan volt, a 20 FPS-t sem érték el, míg egy-két cím azért itt is kapargatta a 60 FPS-es álomhatárt. A 4K felbontást már nem is érdemes megtekinteni, egyértelműen elfogy már a kártya 1440p-ben is.

PCIe 3.0 vs 4.0

A legtöbb modern kártyánál nem kell arra odafigyelnünk, hogy mindenképp PCIe 4.0 támogatással rendelkező alaplapba pakoljuk, mert nincs túl sok különbség teljesítményben. Az RX 6500 XT-nél azonban a mérnökök csak 4 sávval látták el a kártyát, így nagyon nem mindegy, hogy melyik generáció szolgáltatja neki azt a négy sávot. Hardware Unboxed 12 játék eredményei alapján lemérte a különbséget a PCIe 3.0 és 4.0 között, meglehetősen siralmas végeredménnyel:

Míg PCIe 4.0 esetén 79 képkocka jött ki átlagnak, addig 3.0-nál ez az érték 62-re csökkent, mely meglehetősen érezhető és mérhető különbség valós körülmények között is. A PCIe 4.0-át jelenleg az Intel 500-as (11. gen) és 600-as (12. gen) chipsetjei, illetve az AMD B550 és X570 chipsetjei támogatják Ryzen 3000 és 5000 szériás modellek társaságában. Akik ennyire friss alaplapokkal és processzorokkal rendelkeznek, nem biztos, hogy pont erre a „budget” AMD kártyára vannak rászorulva.

Verdikt

A 200 dolláros MSRP ár jól hangzott, de a valóság inkább 300-350 eurós árakkal kecsegtet, mellyel már a 120-130 ezres kategóriát súroljuk egy olyan kártyával, ami a felhasználók többségénél az előd teljesítményét sem fogja hozni. A kártya ezen kívül még további gyengepontokkal is rendelkezik:

  • A fentebb említett 4 sávos PCI Express limitációval
  • 4GB VRAM 8GB helyett, de ez még lenyelhető is lenne
  • Fájó pont, hogy a hardveres encode sem megy, így nem tudjuk a ReLive programot játékfelvételhez használni, ami 2022-ben már elég kínos
  • Két kimenetet támogat csak a GPU, mely szintén eléggé dealbreaker pont lehet, hiszen sok helyen már a 3 monitor vagy 2 monitor + TV felállás sem szokatlan.

A külföldi tesztek is sok esetben a „legrosszabb VGA” vagy ehhez hasonló címekkel mutatták be a kártyát és ezzel mi sem tudunk vitatkozni. A lassan öt éves RX 570 is képes megverni a kártyát, ami annak idején 160 dolláros MSRP-vel jött ki és be is tudtuk szerezni azon az áron.

Nem alakulnak jól az árak sem:

Nevetségesen magas árakon kapható az AMD rosszul sikerült videókártyája

https://leet.hu/akcioeso/

×