A Facebook/Meta legújabb fejlesztéséről egy decemberben benyújtott szabadalom árulkodott, amiről egyelőre még mélyen hallgatnak – bár amilyen ijesztő, nem is csoda.

A Facebook vezére, Mark Zuckerberg az utóbbi időben rendesen ráhasalt a metaverzumról szőtt álmára, melybe nem kevés dollármilliárdokat hajlandó beleforgatni. Ezzel párhuzamosan azonban a fizikai valóságunkban is érdekes dolgokkal készülhet a frissen Metára átnevezett vállalatával, legalábbis erre utal egy, a Business Insider által kiszúrt új szabadalom.

A Meta még decemberben nyújtott be egy igen furcsa szabadalmat, amelyben egy mechanikus szem technológiáját, működését részletezik, és nyilván védették le. Ez a szem azonban mind térfogatában, mind kinézetére, mind pedig működésében tökéletes mása lenne az emberi szemgolyónak.

Vagyis nem egyszerűen egy tengelyen mozgó fémgolyóról van szó, hanem egy pupillával, írisszel ellátott apró mozgásokra, fókuszálásra képes eszközről, amit a Facebook szabadalma szerint egy „animatronikus eszköz” részeként használnának.

A FAcebook/Meta szabadalmának egy részlete

A BI leírása alapján ez az „animatronikus eszköz” más emberi mozdulatokat utánozna, például a száj és a szemöldök mozgását, valamint egy fejhez kapcsolt testet is vezérelne, amit olyan emberi bőrre hasonlító öntőformával borítanának, hogy a külső megfigyelő számára az megkülönböztethetetlen legyen egy valódi embertől.

Egyelőre nem világos, hogy a Facebook/Meta milyen szándékból készít ilyen robotot, de a szabadalom alapján egyáltalán nincsenek a robotika iparának más képviselőjétől lemaradva. A BI továbbá megjegyzi, hogy egy ilyen eszköz azért is lehet hasznos a vállalatnak, mert ezzel hatékonyabban tudják kifejleszteni a metaverzumot, illetve az ahhoz szükséges VR-AR eszközeiket, melyeket emberi szem- és testmozgásra kalibrálnak.

Az már más kérdés, hogy mindehhez miért kell kísértetiesen hasonlítania egy emberhez, bár nem kizárt, hogy idővel ők is belevágnak a közeljövőben berobbanni készülő android-gyártásba. Ezeket a gépeket pedig olyan munkákra szánják, ahol előny, ha minél jobban hasonlítanak egy emberre – mint például egy közért, reptér, vagy étterem.

Borítóképen Morgan Roe, az Engineering Arts vezetője és az Ameca nevű szürke arcú humanoid gép, amiről az alábbi cikkünkben tudhatsz meg többet ->

Félelmetes videón a robot, aminek olyan az arca mint egy embernek

 

https://leet.hu/akcioeso/

×