Peter Molyneux mellett Paulnak köszönhetünk számos kultikus játék megszületését és tulajdonképpen egy komplett stílus kialakulását is.

Hosszas, rákkal szemben vívott kemény küzdelem után 2021. decemberében, 57 éves korában elhunyt az egyik legnagyobb játékipari veterán, Paul McLaughlin – számolt be a szomorú hírről először az Eurogamer.

A fejlesztő kifejezetten terebélyes és legendás munkásságot hagyott maga mögött, amely nagy részét az egyik legnagyobb iparági ikon, Peter Molyneux mellett, mint művészeti vezető töltötte. A több mint 30 éves pályafutása során alaptagja volt a Lionhead és a Bullfrog stúdióknak – később a 22cans-nak is, ahol olyan játékok készítésében játszott kulcsszerepet, mint a Populus, a Black & White, a Dungeon Keeper, a Syndicate, a Magic Carpet, vagy a Fable-sorozat.

McLaughlinról maga Molyneux is megemlékezett, aki elárulta, hogy 1990-ben ő volt a legendás Bullfrog negyedik tagja, egyben pedig az első igazi játékművész, akivel valaha találkozott. Molyneux azt is kiemelte, hogy tulajdonképp a stúdió kultikus játékai miatta lettek olyanok, amilyennek a világ megismerte őket, és a játékfejlesztés mellett a vállalatok vezetésébe is aktívan segédkezett.

„Paul hatalmas sarokpont volt az életemben. Profi, erkölcsös és vicces ember volt, aki minden helyzetben képes volt meglátni a tisztességes és ésszerű megközelítést. Minden nap hiányzik nekem minden szempontból. Az örökségét még nagyon-nagyon sokáig érezni és látni fogjuk” – zárta megható sorait Molyneux.

Paul McLaughlin munkássága szinte megkerülhetetlen fontosságú a videojáték-történelemben, ami szerencsénkre sohasem fog nyom nélkül eltűnni. Minden gyönyörű emléket köszönünk mester,

nyugodj békében.

Paul McLaughlin

×