Igazi gyöngyszemre bukkant Devon Tech.

Manapság nincs könnyű helyzetben az, aki videókártyát szeretne vásárolni. A chiphiánynak, a COVID járványnak, illetve a bányászok ügyködésének hála gyakorlatilag kilőttek az űrbe a VGA-k árai és horribilis összegekért juthatunk hozzá a teljesen belépőkategóriás dedikált egységekhez is.

Ha NVIDIA oldalról közelítjük meg a történetet, akkor hamar kiderül, hogy jelenleg az egyik legolcsóbb, modern és újonnan is kapható kártyájuk a GT 1030. Korábban akár 20 ezer körül is elcsíphettünk egy-egy példányt, manapság sajnos örülhetünk ha 50 ezer alatt sikerül hozzájutni. Nem nehéz kitalálni, hogy nem egy combos konstrukcióról beszélünk, meglehetősen szenvedős vele a casual gaming is, a magas beállításokat pedig egyenesen kitörölhetjük a memóriánkból. Ebben az árkategóriában így már csak a használt példányok maradtak….vagy mégsem? Devon Technek sikerült egy igazi gyöngyszemre bukkannia az új NVIDIA kártyák között, melyet akár 50 ezer forint alatt is beszerezhetünk:

nézzük is, hogy mit tud az NVIDIA Quadro T400 2GB!

 

A Quadro szóra sokan felszisszennek az első pillanatban, hiszen ezeket az egységeket az NVIDIA alapvetően munkaállomásokba szánja, CAD, CGI vagy épp DCC alkalmazások alá. A tesztből hamar kiderülhet, hogy játékra is kiválóan használhatjuk a kicsikét, jelentősen lekörözve a fentebb említett GT 1030-at.

T400

A 2021 májusában megjelent videókártya lelkét egy TU117 GPU adja, mely Turing (RTX 2000) architektúrára épült, így meglehetősen friss technológiáról beszélhetünk, nem egy régi generáció megmaradt számítási egységeit kapta a T400. Memóriából nem túl sok áll a játékosok rendelkezésére, de meglepő módon GDDR6 típussal szerelte fel a zöld óriás, így a gyorsaságával nem lesz gond. A T400 alapvetően miniDP portokat kapott, de a legtöbb gyártó pakol mellé „nagy” DisplayPort átalakítókat, így különösebb fejfájás nélkül csatlakoztathatjuk akár a modern 144 Hz-es monitorunkat is a géphez.

144 Hz sem akadály?

Devon több játékban is megizzasztotta a videókártyát, AAA címektől kezdve egészen a népszerű esport címekig. Az alábbi eredményeket olvashattuk le a videóból:

  • Witcher 3, 900P, alacsony beállítások ~ 60 FPS
  • CS:GO, 1080P, „kompetitív” beállítások ~ 144+ FPS
  • GTA V, 1080P, normál beállítások ~ 110-120 FPS
  • Fortnite, 1080P, Performance mód ~ 115 átlag FPS
  • Rainbow Six Siege, 1080p, low beállítások, benchmark – nem esett be 60 FPS alá
  • Cyberpunk 2077 – 34 FPS, a GT 1030 itt olyan 19 átlag FPS-t hozna
  • Apex Legends is tartani tudta a 60 FPS-t egy kis állítgatás után

A GeForce Experience is tökéletesen együttműködik a kártyával, így nyugodtan használhatjuk akár Shadowplay-es gameplay rögzítésre is a T400-at. Kapunk DLSS és RTX támogatást is, ám ezekkel már rendesen meggyűlik a baja a videókártyának.

Verdikt

Ha mindenképpen új kártyát szeretnénk vásárolni, akkor 50 ezer alatt a Quadro T400 fényévekkel jobb vétel lehet, mint a GT1030. A 2GB VRAM hamar limitálni fogja a használhatóságot, de kompetitív címekben akár még a 144 Hz sem elképzelhetetlen. Közel 78%-kal jobb értékeket produkált Cyberpunk 2077 alatt a GT1030-hoz képest, mindezt azonos áron, úgy, hogy még hűvösebb is volt és 30 wattal is beérte. Némelyik gyártó/bolt 3-5 év garanciát is ad a T400-ra, ha valakinek ez fontos tényező. Ha keveselnénk az elérhető VRAM-ot, akkor érdemes vetnünk egy pillantást a nagytestvér T600-ra, hamarosan arról is várható teszt Devon csatornáján. Használt piacon jobb vételekbe is beleszaladhatunk, bár manapság egyre szegényesebb kínálattal találkozhatunk a hazai weboldalakon is.

(A cikk természetesen Devon engedélyével készült.)

 

https://leet.hu/termek/pulsar-pcmk-hotswap-tkl-80-barebone-iso-billentyuzet-feher-pcmk821w/

×