A legkisebb i5-ben van a legnagyobb potenciál.

Ha a tuningolás szót használtuk az Intel processzorokra az elmúlt években, akkor az egyértelműen a K jelzővel ellátott egységeket takarta. Az Intel ezeket dedikáltan OC-zni kívánó felhasználóknak készítette, a K betű a szorzózármentességet jelentette. Úgy tűnik azonban, hogy a 12. generáció egyik változtatásával út nyílt a középkategóriás, „sima” változatok tuningja előtt is.

Akár 33%-os teljesítménytöbblet sem elképzelhetetlen!

i5-12400 @ 5.2 GHz

A tuninggal kapcsolatos videók nagy mestere, Der8auer jött rá arra, hogy milyen módon csalogathatjuk ki az i5-12400-ban lapuló extra potenciált. Ez leginkább két változásnak köszönhető. Egyrészt mostantól jóval szabadabban elengedhetjük processzorunk fogyasztását az alaplapok beállításánál, másrészt a BCKL (Bus Speed) is állítható több alaplapban is.

Régebben nem volt túl ajánlatos állítani a BCKL értékét a modern processzoroknál, hiszen már minimális eltérésnél megzavarodhatott többek között a PCIe interfész is, mely további problémákat hozott magával. A 12. generációnál leválasztották ezeket a BCLK frekvenciáról, így szabaddá vált az út a felhasználók előtt.

A tuning i5-12400 és i5-12600 esetén is mérhető volt, a Cinebench pontszámok alapján a tuningolt i5-12400 elég közel került a 12600K-hoz is. Játékok alatt is mérhető FPS emelkedésről számolt be Der8auer, így nem csak szintetikus teszteken villantott a kis i5. A legnagyobb kérdés már csak az, hogy mely alaplapokban érhető el a BCLK OC lehetősége. Az biztos, hogy a legdrágább ASUS lapok támogatják, ám ahhoz nem i5-12400-et szokott választani a kedves vásárló. Reméljük néhány H670 lapban is megtaláljuk majd a lehetőséget és tényleg igazi ár/érték bajnok processzor vállhat az i5-12400-ból.

A fél veséd rámehet! – Több kiskereskedő is listázta az RTX 3090 Ti-t

https://leet.hu/samsung/

×