Ezt is driver szinten kapcsolhatjuk majd be.

A 2022-es CES eseményen az AMD bejelentette a Radeon Super Resolution névre keresztelt megoldását, mely a korábbi FSR-t hivatott leváltani. A DLSS és az FSR hátránya, hogy a fejlesztőknek be kell építeniük a támogatást a játékokba. A vörös óriás új megoldása ezt kerülné ki, ám ezzel elveszti a gyártófüggetlenségét, hiszen csak AMD videókártyákon működik, ellentétben az FSR-rel. A Radeon Super Resolution a Radeon videókártya driverbe lesz integrálva és minden játékban működik majd, mely képes “full-screen” módban működni.

Nem meglepő, hogy a fentiek tudatában már régóta fejleszt az Nvidia is a színfalak mögött, melyet a mai driverfrissítésben élesítenek majd. A gyártó tulajdonképpen a DSR funkciót fejlesztette kicsit tovább, ami régóta a GeForce driverek részét képezi. A DSR egy downscale eljárás volt, azaz a natív felbontásuknál magasabb felbontáson renderelt képeket kicsinyítette vissza. Nem meglepő módon ez jelentősen meglátszódott a teljesítményen is, a szebb képért cserébe rengeteg képkockát veszítettünk.

Ez már a múlté, megérkezett a DLDSR!

1080p ->1620p -> 1080p renderelés, gyakorlatilag FPS vesztés nélkül

A DSR a Dynamic Super Resolutiont takarja, míg a DL a Deep Learning rövidítése. A mérnökök mesterséges intelligenciával ruházták fel a DSR-t, mely az NVIDIA Tensor magok erejét is felhasználja működése közben. Több előnnyel is jár ez:

  • Gyakorlatilag 2.25x-ös renderelésen sem vesszük észre az algoritmus működését, a szebb kép mellett az FPS számunk sem fog csökkeni.
  • Driver szinten fut a fejlesztés, így a játékok támogatása nélkül is tökéletesen fog majd futni, nem kell várni az implementálásra.
  • A felhasználók hamar rájöttek a hír után, hogy FPS növelésre is használhatjuk egy kis trükkel: ha lecsökkentjük a beállított alapfelbontásunkat, majd bekapcsoljuk a DLDSR funkciót, akkor papíron a natívhoz hasonlító képet kapunk, de több FPS-el. Gyakorlatilag így egy driver szintű DLSS-re hajazó megoldásról beszélhetünk.

Egyetlen hátránya van a DLDSR-nek, ez pedig nem más, mint az RTX kártyák exkluzivitása, akárcsak a DLSS esetében. 

Kapcsoljuk be!

  • Nyissunk meg az NVIDIA vezérlőpultot
  • A bal oldali menüpontok közül válasszuk ki a 3D beállítások kezelését
  • Keressük meg a DSR menüpontot, majd a 1.78x vagy 2.25x DL beállítások valamelyikét pipáljuk ki. Ekkor globálisan alkalmazásra kerül a funkció, a játékokban maximum a szorzók melletti zárójelben beírt felbontást kell beállítanunk, de sok esetben automatikusan megtörténik ez is.

Ha nem találod a fenti beállításokat, akkor mindenképp érdemes a legújabb NVIDIA driverre frissítened, illetve várnod estig, ha az NVIDIA késne a driver kiadásával.

https://leet.hu/samsung/

×