A világ legnagyobb hacker bűnszervezete a példátlan összehangolt rajtaütést követően tulajdonképpen megszűnt létezni.

A jellemzően orosz tagokból álló REvil hacker-banda a világ egyik, ha nem a legnagyobb virtuális bűnszervezete, akik nevéhez megannyi vállalat, szervezet, iskola és állami rendszerek teljes feltörése kapcsolható.

Pályafutásuk során megbénították többek között a Microsoft, az Acer, a Colonial Pipeline, a JBS Foods, a Kaseya, a Coop rendszereit, súlyos dollármilliókat követelve váltságdíjként. Emellett több híresség és politikus személyes adatai kiszivárogtatásával is összefüggésbe hozhatóak, köztük is az élen Donald Trump volt amerikai elnökkel. Nem csoda hát, hogy az Europol, az Eurojust, az INTERPOL és az FSZB szervezetek vezetésével 17 ország hatósága vadászott a csapat tagjaira.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a mai napon bejelentette, hogy egy összehangolt rajtaütés során sikeresen elfogták a hírhedt hacker-banda összes tagját, ezzel pedig tulajdonképpen megszűnt létezni a REvil.

 

Az orosz hatóságok Moszkvában, Szentpéterváron és Lipeckben összesen 25 különböző címen egyszerre ütöttek rajta, ahol a 14 még szabadlábon lévő hackert feltételezték. Az FSZB kiemelte az amerikai hatóságot is, amely munkájának és információinak köszönhetően szereztek tudomást a bűnözők hollétéről, miután lekapcsolták a banda két tagját, Jaroszlav Vasinszkijt és Jevgenyij Poljanint.

Az FSZB a házkutatások során 20 luxusautót, több mint 426 millió rubelt, 500.000 eurót, 600.000 dollár készpénzt, számos kriptovaluta tárcát, valamint a tagok összes elektronikai felszerelését lefoglalták. Az orosz vezetés azonban nem fogja kiadatni őket az amerikai hatóságoknak, de az orosz törvények alapján mindannyiuk ellen vádat emeltek. Egyelőre nem tudni, hogy milyen büntetésre számíthatnak, de ha hasonló mértékű lesz, mint a korábban elkapott REvil tagok esetében is volt, akkor életük végéig börtönbe kerülhetnek.

via – TechCrunch, BBC, Wikipédia | Borítóképen az FSZB emberei, amint elkapják a REvil egyik tagját.

Na ez a szívás: 44 millió ember nevében 897 milliárd forintra perlik a Facebookot

 

https://leet.hu/akcioeso/

×