Nagyon komoly perrel néz farkasszemet Mark Zuckerberg, aki ha most veszít, el kell adnia az Instagramot és a WhatsAppot is.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) folytathatja a Facebook ellen benyújtott trösztellenes hadjáratát, amely könnyen a közösségi óriás feldarabolásával végződhet – írja a The Guardian és a Wired.

A pereskedés első felvonását tavaly júniusban a Facebook nyerte, mert az ügyet vizsgáló bíró szerint az FTC nem tudta kellően bizonyítani a vállalat monopolhelyzetét és visszaéléseit – még az Instagram és a WhatsApp felvásárlásával sem. Az új, 80 oldalasra bővített beadványban azonban (sok más mellett) ezt már számokkal, statisztikákkal is alá tudják támasztani, melyeket a Comscore elemzőcég bocsátott a rendelkezésükre – és amelyeket a Facebook is használ a saját méréseihez.

Ezeket megvizsgálva pedig a szövetségi bíró helyt adott az újabb pernek, mondván, hogy az FTC vádjai megalapozottak lehetnek a Facebook versenyellenes magatartásáról, illetve, hogy monopolhatalmat gyakorol, melyet a törvénnyel szembemenően szándékosan fenn is tartott. A Facebook képviselete természetesen megpróbált érvelni ellene, de nem jártak sikerrel.

Ha az új – gyorsított – eljárás során az FTC bizonyítja Mark Zuckerberg és vállalata ellen megfogalmazott vádakat, akkor a bíróság techtörténelmet is írhat azzal, hogy feldaraboltatja a világ egyik legnagyobb médiaóriását. Ha ez megtörténik, akkor a már Metaként működő cégnek záros időn belül el kellene adnia az Instagramot és a WhatsAppot, melyekhez a továbbiakban semmilyen köze nem lehet.

Kamu koronavírus-számlálóval terjesztettek szét egy adatlopó malware-t

https://leet.hu/akcioeso/

×