Az UltraRAM lehet az, ami teljesen átszabja a számitástechnikát ahogy most ismerjük, jobb teljesítménnyel és kevesebb fogyasztással karöltve.

Üdvözöljétek az UltraRAM-ot, az új tárolótechnológiát, amiről a Brit kutatók a napokban számoltak be. Ez az új technológia leválthatja a RAM-ot és az SSD-ket is. Ugyanis ebből és ebbe az eszköze olyan gyorsan lehet írni és olvasni az adatokat, mint egy hagyományos dinamikus memória, de mint egy SSD, képes áramellátás nélkül is hosszú időn át megőrizni az adatokat.

Ez nem egy új koncepció, de egyik gyártónak sem sikerült olcsó és nagy mennyiségben előállnia ezen a téren. Csak, hogy pár példát szemeltessünk, az Intel Optane megoldása, a Samsung Z-NAND technológiája is komoly hátrányokkal rendelkeznek, amik miatt csak egyes célterületeken jelenthetnek alternatívát a memóriák és az SSD-k számára.

Ami még jobb hír, hogy a kutatók szerint az UltraRAM-ok gyártása éppen olyan olcsó lehet, mint a hagyományos fototranzisztoroké, de celláikat akár 10 millió alkalommal is újra lehet írni, nem úgy, mint egy SSD-ét – ráadásul a felvitt adatokat képesek akár 1000 évig is megőrizni áramellátás teljes hiányában is.

Ám itt még nincs vége a jó híreknek.

A kutatók azt is közölték, hogy az UltraRAM egy kvantumjelenségnek köszönhetően, amit úgy neveznek, hogy „rezonáns alagúteffektus” sokkal kevesebb energiát igényel a működéséhez, mint egy hagyományos RAM modul, ami azt jelenti, hogy használata mellett a laptopok és mobiltelefonok tovább bírják majd szuflával.

Most viszont jöhet a rossz hír. Az UltraRAM-ok egyelőre csak prototípusok, így a tömeggyártástól még évekre „vagyunk”. Egy dolog viszont biztos, ha ez a technológia végre használható lesz az nagyban átalakíthatja az informatikát, ahogy most ismerjük. Hiszen a memória és a háttértár egyetlen tároló veheti át.

Viszont a GPU árak nem kedveznek…

Undorító árakon árulják a külföldi webshopok az új RTX 3080-akat

https://leet.hu/akcioeso/forrás: PCForum, PCWorld

×