Egy icipicit döcögve indítja az évet a Microsoft a Windows rendszerek frissítéseivel.

Nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal sincsen szerencsénk a Windows frissítéssel, ugyanis mint kiderült, az idei év első óriási foltozása számos hibajavítás mellett egy-két nem kívánatos hibát is magával hozott.

A probléma pedig nem is csak egy, hanem mindkét zászlós rendszert is érinti, köszönhetően a tegnap este élesedett Windows 10 KB5009543 és a Windows 11 KB5009566 kumulatív frissítéseknek. Az update-ek mentségére szóljon, hogy tényleg nagy mennyiségű sebezhetőségre nyújtanak orvosságot (ezeket itt találod), de mint ilyenkor lenni szokott: hiba került a mátrixba.

A Bleeping Computer szerint a frissítés telepítését követően használhatatlanná válik a Windows VPN-kliens. Legalábbis számos Windows-felhasználó panaszkodott, hogy rendre megszakadnak az L2TP VPN-kapcsolatok, amit aztán egy hibaüzenettel nyugtáz az operációs rendszer.

A portál szerint a hiba más VPN szolgáltatókat nem érinti, csak a Microsoft saját kliensét. Ugyanakkor Redditen több Windows-adminisztrátor is arról posztolt, hogy a SonicWall, a Cisco Meraki és a WatchGuard tűzfalakkal való kapcsolatokkal is akadnak bajok, miután feltelepítették 2022 első csomagját.

A problémát egyelőre kizárólag úgy lehet orvosolni, ha eltávolítjuk a problémás Windows frissítéseket, ami azért is lehet különösen problematikus, mert 122 sebezhetőségi hibát javítottak velük összesen.  

Egy tini 25 Teslát tört fel a szobájából, amiket aztán kedve szerint tudott irányítani

 

https://leet.hu/akcioeso/

×