A CD már a 80-as évek eleje óta, a DVD pedig a 90-es évek közepétől vannak velünk, hamarosan azonban már nem fogunk találni belőlük egyet sem az egyik legnagyobb áruházláncban.

Volt idő, amikor nagyon népszerű termékek voltak az üzletekben a kompaktlemezek, illetve az őket számos területen leváltó nagy kapacitású optikai tárolók. Ezekre jelentek meg a legújabb zeneszámok és filmek, így másolgattuk egymás között a játékokat, vagy ezekre vettük fel az iskolai ballagást, esetleg írtuk ki a számunkra kedves emlékeket.

Ezek az idők azonban a technológia exponenciális fejlődésével kikoptak, legalábbis manapság már egészen furcsának tűnhet, ha valaki CD-n, vagy DVD-n tartja az adatait, filmjeit, zenéit, vagy úgy bármiét. Persze a fizikai adathordozás sokáig fontos lesz, ezekre már jelentősen jobb opcióink akadnak, ezért manapság már egyre kevesebb helyen lehet fellelni a már-már retrónak számító adathordozókat.

Hamarosan pedig az egyik legnagyobb brit áruházlánc, a Tesco is ki fogja vezetni a CD-ket és a DVD-ket a bolthálózat termékpalettájából, legalábbis egy kiszivárgott belsős dokumentum szerint erre készülnek. A Film Stories portál birtokába került belső Tesco-közleményben konkrétan azt írják, hogy 2022 februárjának végétől kezdve a Tesco nem rendel többet a letűnőfélben lévő lemezekből.

Hogy ez miként fogja érinteni a magyar illetőségű Tesco üzleteket, azt egyelőre még nem tudni, de ha rögtön nem is ér el ide a kivonás szele, akkor is záros határidőn belül meg fog történni. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyik legnagyobb lánc beverte az első szöget a régi típusú CD és a DVD formátum koporsójába, amit ha követ majd a többi, konkurens lánc, akkor hamarosan olyan státuszba is emelkedhet, mint a floppy, a magnókazetta, vagy a bakelit.

Hivatalos bejelentés a Tesco részéről még nem történt, de ha mindez igaz, akkor nem kell már sokat várni rá.

Mi a fene van a világban, hogy ekkora a magnókazetta őrület?!

 

https://leet.hu/akcioeso/

×