Van olyan teszt, ami már évek óta fut.

Az elmúlt években leginkább tabletekben, telefonokban és okosórákban találkozhattunk a technológiával. Manapság azonban egyre több laptopban és monitorban is felbukkannak OLED (szerves fénykibocsátó dióda – Organic Light-Emitting Diode) panelek. Az OLED kijelzők az LCD kijelzőkkel ellentétben háttérvilágítás nélkül működnek, így nagyon kellemes kontrasztarányt (a “tökéletes” feketének hála) érhetünk el a segítségükkel, illetve vékonyabbak, könnyebbek hagyományos társaiknál. Hátrányuk, hogy kisebb fényerősség érhető el velük, illetve még sokakban kétségeket vet fel a sokszor hallott beégés jelensége is.

Szemmel látható különbség

Ez azt takarja, hogy ha valamilyen statikus tartalom hosszabb ideig jelenik meg a képernyőn, akkor bizonyos időtartam elteltével szellemképet hagy maga után. Monitoroknál, tévéknél, laptopoknál, de telefonoknál is valós félelem lehetne ez, hiszen vannak olyan elemek. melyek állandóan előttünk vannak. Ilyen lehet ez PC/Laptop esetében a Windows tálcája, telefonoknál az állapotsáv vagy tévéknél egy-egy csatorna logója. Ghostingnak hívjuk, ha egy idő után megszűnik ez a szellemkép, beégésnek (burn-in), ha örökre ott marad a nyoma.

Tényleg valós félelemről beszélhetünk?

Maga a jelenség valós, de nem csak OLED panelnél tapasztalhatja az ember. LCD és CRT monitoron is találkozhat vele a felhasználó, de ehhez elég extrém körülményeket kell biztosítanunk. Ez alól az OLED sem kivétel, sőt, a szerves anyagból készült réteg különösen érzékeny lehet az ilyen felhasználásra. A legtöbb monitor és TV gyártó sem titkolja ezt, hiszen igazi verseny indult el abban, hogy ki tud jobb technológiát kifejleszteni a beégés elkerüléséhez. Ezek a modern védelmi mechanizmusok igen jó aránnyal előzik meg a beégést és általában alapértelmezetten bekapcsolásra is kerülnek, ahogy legelőször bekapcsoljuk az adott terméket.

A monitoroknál például bevett gyakorlat, hogy bizonyos mennyiségű pixelt meghagynak a panelek szélein, így a képernyőn megjelenő tartalmat pár pixellel, észrevétlenül el tudják tolni bizonyos irányokba, így nem ugyanaz a tartalom kerül mindig az adott képpontokra, akkor sem, ha mi azt hisszük. Pixel frissítés névre hallgató eljárással is találkozhatunk, ekkor a tévé kikapcsolása után vagy bizonyos időközönként az elektronika megpróbálja kompenzálni az öregedést, ezért nem is javasolt áramtalanítani a készülékeket kikapcsolás után.

A „valós” tapasztalatok

RTINGS tartós teszt

Az RTINGS.com csapata pár évvel ezelőtt egy hosszú tesztbe kezdett, melyben igazán extrém körülmények között futtatják a tévéket. Gyakorlatilag éveken keresztül 6 eltérő tartalommal izzasztották meg a készülékeket:

  • CNN csatorna
  • CNN csatorna, de maximális fényerőn
  • Focimeccsek
  • NBC csatorna
  • Fifa 18 gameplay
  • COD: WWII gameplay

A 102. hét után az alábbi eredménnyel találkozhatunk:

Extrém körülmények

Ahogy látható, a CNN, főleg maximális fényerőn rendesen megizzasztotta a tévéket 2 év után. Játékok, illetve az NBC csatorna esetében ez már nem is volt annyira jellemző. Ha valakinél 2 éven keresztül, folyamatosan CNN jellegű csatorna megy napi 20 órában (5 óra tartalom után 1 óra pihit kaptak a tévék), akkor bizony lehet nem a legjobb választás lesz az OLED. Annak a tíz embernek jók lesznek a VA/IPS panellel felszerelt tévék is.

Nintendo Switch 1800 óra után

 

Az OLED verzió bejelentésekor aggodalmat váltott ki a játékosokban a kijelzőnél használt technológia. Aggodalomra azonban semmi ok, 1800 óra statikus kép után sem tapasztalt beégést a fenti videó készítője, egyedül a fehér színek tűntek minimálisan mosottabbnak.

Telefonok 

Telefonoknál, főleg a kezdeti szériákban (Samsung S7-S9) bizony nem volt ismeretlen a beégés jelentése. Manapság azonban megfelelő, nem extrém használat esetén nem kell ettől tartanunk. Napi 20 óra kizárólagos TikTok nézegetés már lehet problémát okozhat 1-2 éven belül, de ez sem túl reális elképzelés.

Verdikt

Az OLED technológia valóban egy fokkal hajlamosabb a beégésre, a felhasznált szerves anyagoknak hála. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy extrém igénybevételeken kívül nem valós probléma, főleg minél újabb eszközzel rendelkezünk. Fejlődtek a panelek, fejlődtek a védelmi mechanizmusok is, nem véletlenül pakolják a gyártók egyre több eszközbe ezeket a paneleket.

https://leet.hu/samsung/

×