Szerencsére azért nem tudott Need for Speed-et játszani velük, de ijesztően sok dologhoz hozzá tudott férni a Teslákon.

Korábban már előfordult, hogy fel-feltörtek egy-két Teslát, de azért túlzás lenne azt állítani, hogy rendre előfordulnak az ilyen esetek. Ezért is olyan magas a Tesla sebezhetőségét feltáró díjazás, amiért esetenként 4,5-5 millió forintot is fizetnek.

A napokban pedig történt is egy ilyen eset, amit egy tinédzserkorú etikus hacker vállalt magára. A 19 éves David Colombo állítása szerint simán fel tudott törni 25 darab 12 különböző országban lévő Teslát, melyekben így képes volt hatástalanítani a kamerarendszert, kinyitni az ajtókat-ablakokat, állítani a hangerőn, villogtatni a fényszórót, sőt, még azt is tudta, hogy a tulajdonos mikor tartózkodik a kocsiban.

Ha pedig mindez még nem volna éppen elég, a srác még arra is képes volt, hogy kulcs nélkül távolról elindítsa az autókat. 

A programozótanuló azonban leszögezte, hogy ténylegesen nem tudta átvenni az irányítást a Teslák fölött – nem tudta lenyomni a gáz- és fékpedált, illetve nem tudott kormányozni sem, ahogyan az is fontos, hogy a hiba, a sebezhetőség nem közvetlenül a Tesla saját rendszerében található. Ezt nyilvánvaló okokból már nem részletezte, a problémáról mindenesetre már értesítette a Tesla szakembereit, akik elméletileg már vizsgálják a dolgot.

Az Ars Technica közben azt is kiszúrta, hogy egy külsős Tesla-alkalmazás, a TezLab arról számolt be a minap, hogy „több ezer Tesla-hitelesítési token egyidejű lejáratát észlelte a Tesla részéről”. A TezLab applikációja a Tesla API-it használja, amelyek többek között lehetővé teszik, hogy az appokon keresztül bejelentkezzenek az autóba, engedélyezzék vagy letiltsák a lopásgátló kamerarendszert, kinyissák az ajtókat, kinyissák az ablakokat stb. Ezért egészen gyanús, hogy ez állhat a dolog hátterében.

Meghibásodások miatt közel 500.000 autóját hívja vissza a Tesla

 

https://leet.hu/akcioeso/

×