A Mozilla egy új projekt keretében akarja feltárni, hogy a Facebook/Meta hogyan és milyen mértékben követi nyomon az emberek internetes tevékenységeit.

A felhasználók adatainak védelme kezd egyre fontosabbá válni a böngészőket gyártó vállalatoknak is, ami nemcsak a biztonsági és átláthatósági fejlesztéseiken, hanem például az olyan alternatív böngészők sikerén is látszik, mint amilyen a Brave.

Ezúttal a méltán népszerű Firefox mögött álló Mozilla próbál az átlagosnál is többet tenni az emberek adataiért, méghozzá egy olyan kezdeményezéssel, amiről reméljük, hogy iparági standard lesz. A Mozilla ugyanis azt találta ki, hogy az adatvédelemmel foglalkozó platformja, a Rally és a The Markup Team újságíróinak segítségével alaposan feltérképezik, hogy a Facebook kiről, mit, hol, miért és miket gyűjt az interneten.

Mindez a The Facebook Pixel Hunt projekt keretében zajlik majd, ami tulajdonképpen az interneten barangolva azonnal kiszúrja, ha bármilyen adatunk a közösségi portálhoz kerül. A vállalat szerint mindez azért fontos, mert az olyan big tech vállalatok, mint amilyen a Meta/Facebook, olyan helyeken is nyomon követi az embereket, ahol nem is gondolnánk. Sőt, azokról is alapos adat-gyűjteményt képes csinálni, aki még csak nem is regisztrált az oldalra.

Az így kigyűjtött adatokat pedig különböző, általunk még csak nem is ismert cégeknek is kiárulhatják, felhasználhatják reklám célokra, melyekkel jelentős mértékben képesek befolyásolni a felhasználókat és a társadalmat. Gondoljunk csak a 2013-16-os botrányra, amikor kiderült, hogy a Facebook az amerikai elnökválasztás előtt politikai célokra árulta ki a felhasználók személyes adatait – azok tudta nélkül, természetesen.

Ahhoz, hogy részt vegyünk a feltárásban, nem kell mást tennünk, mint telepíteni a Mozilla Rally-t, majd ezt követően ezen a linken keresztül regisztrálniuk kell a Facebook Pixel Huntra. És meg is volnánk. Ezután mindent úgy csinálunk, ahogy szoktunk, a böngészést semmilyen módon-mértékben nem befolyásolja, de tökéletes képet ad majd a nagyobb tech vállalatok adatgyújtési stratégiájáról.

via – TechRadar

Remeghet a Chrome? – Egyre többen használják a Brave-et, ami az alternatív böngészők királya lett

https://leet.hu/akcioeso/

×