Miért éri meg ismeretlen, feltörekvő játékosoknak kiosztani sok millió forintot? Röviden: mert sokszorosan megtérülő befektetés.

Csak úgy röpködnek a milliók a 2022-es esportversenyek pénzdíjai között, szinte már követni se lehet ezeket az összegeket. Amíg a világjárvány számtalan iparágnak erőseb betett, az esport versenyeken úgy nőnek a pénzdíjak, mintha nem lenne holnap. A tavalyi CS:GO Major, először a történelem során már 2 millió dolláros összdíjazással érkezett, vélhetően idén is hasonlóra számíthatunk.

Hiszen egymilliós versenyt már nem olyan nagy szám csinálni CS:GO-ban, az ESL már most bejelentett kettőt is 2022-re. Akkor még a BLAST Premierről nem is beszéltünk, ami tavaly szintén két egymilliós összdíjazású versenyt is összehozott. De természetesen nem csak a nagyversenyek emelték a lécet.

“Ez egy nagy ugrás” – Interjú torzsival a nagy MOUZ váltás kapcsán

 

A kisebb CS:GO szervezők sem akarnak lemaradni, ezért fordulhat elő, hogy már az Academy League versenyek között is találni olyat, melynek 30 millió forint az összdíjazása! Pedig jobbára ismeretlen, feltörekvő tinik alkotják a csapatokat. Adja magát a kérdés: miért éri meg egy ilyen sorozatból már a harmadik szezont is megrendeznie a WePlay Esports-nak?

A válasz röviden: mert még ennyi kiosztott nyeremény mellett is megérős, többszörösen megtérülő befektetésről van szó.

A megtérülés forrásai

Bővebben kifejtve, a WePlay egy olyan koncepciót dolgozott ki, ami lényegében önmagát indította be, és azóta is önfenntartó. Mielőtt az első WePlay Academy Laague elindult volna, a szervezők igyekeztek biztosra menni. Felkeresték a legnagyobb CS:GO csapatokat az ötlettel, hogy beszállnának-e egy utánpótlástorna ötletébe. A koncepció egyszerű volt. A csapatok vállalják saját költségen az akadémiai csapatok működtetését, cserébe a WePlay minden évben több utánpótlástornát is rendez ezeknek a csapatoknak, motiváló pénzdíjak mellett. A csapatok egyrészt a pénzdíjból, a szponzori megjelenésekből, és a kinevelt tehetségekből profitálnak majd, a szervezők pedig a nagy nevű csapatok miatt érkező saját szponzorokból és a közvetítések nézettségéből tartják fent magukat.

Amikor a koncepció elkészült, gombamód kezdtek szaporodni az Academy csapatok, hiszen mindenki be akart szállni. Itt ugyanis mindenki nyer, az ökoszisztéma pedig önfenntartó. Akadémiai csapatot csinált hirtelen a mouz, a fnatic, a Virtus.pro és a NiP is. Akiknek pedig már korábban is volt, mint az Astralis, a BIG, vagy a Na’Vi, boldogan szálltak be a buliba.

 

Azonnali eredmények

Ahogy egy korábbi cikkünkben leírtuk, a WePlay által létrehozott akadémiai rendszer hatásai már most is érződnek. Felfedezték például az egyik versenyükön a torzsiban rejlő potenciált, vagy gondoljunk csak m0NESY-re, akit a Na’Vi Juniorból igazolt le a G2 nagycsapata.

Természetesen bevételi oldalon is stabil a dolog, hiszen a kezdetben megálmodott 100.000 dolláros, vagyis 30 milliós összdíjazást már a harmadik verseny óta tartják a szervezők. Ebből a győztes egymaga elvisz kb 13 milliót, de a kiírás szépsége, hogy egyik induló sem megy haza üres kézzel.

Az elképesztő összegek, tehát valójában gazdaságilag is jól megindokolható számok, melyek egy teljes utánpótlásnevelő rendszert tartanak életben. Reményeink szerint még rengeteg tehetséges fiatalnak sikerül majd bekerülnie a közvetlen világelitbe a WePlay versenyeinek hála. Érdemes figyelni ezekre a srácokra, hiszen senki nem tudhatja, melyikükből lesz a következő b1t, vagy a következő torzsi.

A WePlay meccseit élőben, magyar kommentár mellett is követhetitek a Leetesport csatornáján. Minden versenynapon, egészen a LAN döntő végéig.

Ezt is olvastad már, ugye?

A hétvége legjobb lövései: oktattak az AWP-sek a WePlay Academy League-en

 

https://leet.hu/akcioeso/

×