A kifejlesztett speciális 3D nyomtató most még annyiba kerülne, mint egy Tesla Model S, de a kutatók szerint a cél az, hogy a jövőben mindenki nyomtathasson magának otthon egy kijelzőt.

A 3D nyomtatásos technológia, ha jelenleg nem is feltétlenül alkotja az átlagos mindennapjaink részét, a nagyon is belátható jövőben ez szinte gyökeresen meg fog változni. A technológiát napjainkban is számos területen használják már, kezdve a gyártástól, az orvostudományon át egészen az űrkutatásig, de olyan területeken is próbálják meghonosítani, amire talán még csak nem is gondolnánk.

A University of Minnesota Twin Cities kutatói például egy olyan forradalmi ötleten dolgoznak, amivel megreformálni kívánják a kijelzők előállítását és/vagy javítását – akár otthoni környezetben is, méghozzá a 3D nyomtatással. És csak, hogy ne a légüres térbe beszéljenek be is mutatták mindezt a gyakorlatban, vagyis nyomtattak egy tökéletesen működőképes OLED-kijelzőt, amit még hajtogatni is lehet.

A kutatók ehhez egy speciális eszközt készítettek, amiben két nyomtatásos technológiát is kombináltak. Ez a módszer pedig amellett, hogy sikeresnek bizonyult, azért is egy átütő siker, mert minden kísérletezés ellenére korábban még sosem sikerült működőképes kijelzőt készíteni. A csapat az elektródák, a tokozás, a szigetelés és az összeköttetések előállításához extrudációs nyomtatást használt, míg az aktív rétegeket szobahőmérsékleten szórással festették – így pedig hat réteget nyomtattak.

A kinyomtatott OLED-kijelző viszont nagyon kicsi lett, mindössze másfél hüvelykes (néhány centis), és csupán 64 pixelből áll, cserébe viszont remekül hajlítható. Mivel egy 1080p-s kijelző kinyomtatásához több mint 2 millió pixelre és még annál is több időre volna szükség, ez azt jelenti, hogy egyhamar nem kerül kereskedelmi forgalomba a kijelzőnyomtató.

A kutatók célja viszont pontosan az, hogy az otthoni felhasználást is lehetővé tegyék, amire ugyan még várnunk kell egy kicsit, de azt már bizonyították, hogy az ötlet nemcsak, hogy nem sci-fi, de a közeljövőben egy valódi alternatíva is lehet a gyártósoron készült eszközök helyett és/vagy azok javítására.

 

Tudományos áttörés: Japán tudósok marhahúst készítettek 3D bionyomtatóval

https://leet.hu/akcioeso/

×