Stephen Hawking a tudományos világ egyik legnagyobb alakja, és még olyan sorozatokban is szerepelt, mint az Agymenők, a Futurama, a Simpson család, a Star Trek, de még a Pink Floyd egyik számában is feltűnt.

Közel négy évvel ezelőtt, 2018. március 14-én hunyt el a világ történelmének egyik legnagyobb elméje, Stephen Hawking, aki a mai napon, január 8-án töltené a 80. születésnapját.

Az elméleti fizika legismertebb alakja 1942. januárjában látta meg a napvilágot, ami azért is volt extra különleges, mert a kis Hawking napra pontosan Galileo Galilei halálának 300. évfordulóján sírt fel. A fizikus később a tudományos pályáján hasonló magasságokba emelkedett, mint Galilei, sőt, munkája révén egyike lett azoknak a tudósoknak, akik szervesen beivódtak a popkultúrába is.

Pedig eleinte közel sem utalt erre semmi: Hawking az általános iskolában, de még a középiskolai tanulmányai során sem volt egy kifejezetten jó tanuló, sok diáktársa például úgy gondolta, hogy soha semmire nem fogja majd vinni az életben. Mint tudjuk, ez egyáltalán nem így történt, Hawking ugyanis már az iskolai évei alatt aktívan érdeklődött a csillagászat és a fizika iránt, amivel később az egyetemen foglalkozhatott, méghozzá már 17 éves korától.

Ezekben az időkben, a húszas évei kezdetén diagnosztizálták betegségével is, az amiotrófiás laterálszklerózisnak – röviden ALS-nek hívott degeneratív idegrendszeri elváltozással, amely következtében a mozgatóidegek fokozatosan elhalnak. A betegség Hawkingot teljesen lebénította, akinek az orvosai mindössze csak pár évet jósoltak. Ebben is sikerült mindenkire rácáfolnia, és megannyi tudományos felfedezéssel, eredménnyel, a világról alkotott képet teljesen átformáló gondolatokkal a háta mögött 76 évet élt meg.

Ezen a napon pedig a Google is megemlékezik a zseniről, akinek a tiszteletére nemcsak egy egyedi doodlet készített, hanem az életét és munkásságát röviden, Hawking kommunikációját segítő szerkezet hangján elmesélő animációt is. Ezt pedig bárki és mindenki megnézheti egyetlen kattintással a Google keresőjének felkeresésével – de a biztonság kedvéért ide is belinkeltük.

 

Elhunyt az Assassin’s Creed játékok és a kultikus Full Spectrum Warrior írója, Russel Lees

 

https://leet.hu/akcioeso/

×