Pár segédprogram csodát tehet.

Sajnos nem mehetünk el amellett, hogy a Windows 10 sok hasznos funkciója mellett rengeteg szemetet is tartalmaz. Főleg az átlag felhasználók számára, akik csak szeretnének egy jót játszani a számítógépük előtt minél kevesebb hátráltató tényezővel. Szerencsére manapság már rengeteg alkalmazás segíthet ennek orvoslásában, de nehéz kiigazodni ezeken és sokszor értelmes leírás sem tartozik hozzájuk.

Jómagam sem voltam híve az ilyen fajta tweakeknek, jobban szerettem a teljesen érintetlenül hagyott Windowst, de a legutóbbi újratelepítés alkalmával úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom egy ilyen csomag használatával. Szerencsére találtam is egy jól összerakott, közérthető magyarázatokkal teletűzdelt videót a korábban már megismert Devon jóvoltából. Ráadásul nem csak a programokat mutatja be, hanem az összes videóban szereplő alkalmazást egy .rar fájlba pakolta és pillanatok alatt el is érhetjük azokat >IDE< kattintva. (Jelszó: Dev0n&RpBP21)

Nézzük is, mi lapul abban a bizonyos tömörített állományban!

 

A bejegyzésben a videó 9:24-től kezdődő tweakjeit vesézzük ki, de az azt megelőző RivaTuner – Framerate finomhangolás is rettentően jó tipp, érdemes vetni rá egy pillantást. A programok használata előtt mindenképp nézzétek át a videót egy-két alkalommal, nehogy valahol félrekattintsatok!

  • 1. Mentés és System Check

Ebben a szekcióban gyakorlatilag előkészítjük a rendszerünket a fő mozzanatok előtt. Bármikor balul sülhet el a dolog, így kezdésként egy rendszervisszaállítási pontot hozunk létre és megnézzük, milyen alkalmazásokkal indul el a Windows. A Revo Uninstaller segítségével pedig a felesleges programokat, teljes mértékben, gyökerestől eltávolíthatjuk a rendszerből.

  • 2. Registry Tweaks

Ebben a szekcióban két .reg fájlt találhatunk, segítségükkel letilthatjuk az Xbox DVR szolgáltatásokat, a teljes képernyős optimalizálást és a diagnosztikai adatok gyűjtését. Ha valamelyik fenti folyamat nélkülözhetetlen számunkra, akkor természetesen ezeket kihagyhatjuk.

  • 3. Windows Tweaks

Itt már egy kicsit jobban belenyúlunk a Windows beállításaiba, szolgálatásaiba. Grafikus felületeiknek hála azonban tökéletes láthatjuk mely funkciókat kapcsoljuk ki-be, illetve az alapállapotot is elmenthetjük. Érdemes is ezt megtennünk, ha esetleg véletlenül félrekattintanánk. Ahogy Devon is elmondja, a mikrofon/webkamera beállításokra mindenképp figyeljünk oda.

  • 4. Egér és Delay optimalizálás

Ahogy azt már több bejegyzésben is kihangsúlyoztuk, az egérgyorsítás minden esetben kerülendő, ha komolyan gondoljuk az FPS/TPS lövöldéket. Az egyik parancsikonnal ezt állíthatjuk be, a .reg fájlokkal pedig rendszerszinten is „ráerőltetjük” ezt az összes alkalmazásra. Az ISLC használatával pedig a Windows alapértelmezett „delay”-ét csökkenthetjük. Nem muszáj folyamatosan használunk, ha kedvünk tartja, akkor elég csak játék közben futtatni. Az enable custom timer resolution kipipálásával kezdődik az igazi varázslat, érezhetően reszponzívabb lehet a rendszer tőle. Az ISLC zip fájlban talált verziója valamiért nem indult el automatikusan a géppel, így érdemes a hivatalos helyről letölteni a legfrissebb verziót, amiben már javítva van a bug.

Az ISLC nem zavarja sem a VAC (CS:GO), sem az EAC (Fortnite) , sem a BattlEye (Fortnite, R6), sem a Vanguard (Valorant) anti-cheat rendszereket, így nem kell aggódnunk, hogy nem futnak el az eddig használt játékaink.

  • 5. Tárhely felszabadítás

Itt ismét két .bat fájlt találunk, melyek segítségével az ideiglenes fájlokat és Windows Update cache fájljait takaríthatjuk el az útból.

  • 6. A bónusz mappa

Itt több finomságot is találhatunk. Egyrészt fellelhetjük az általunk is már többször bemutatott MSI Afterburner és HWiNFO programokat, illetve a HD Sentinel alkalmazást, mellyel a lemezeink állapotára vethetünk egy pillantást.

Személyes tapasztalatok

A gépem specifikációi:

  • CPU: Intel® Core™ i7-9700 4.5Ghz
  • GPU: NVIDIA RTX 2060 6GB
  • RAM: Corsair Vengeance LPX Red 2x8GB DDR4 3200MHz
  • MOBO: MSI Z370 PC PRO

A bejegyzés megírása előtt alaposan tesztelésre került a csomag, közel 3 hétig használtam az ISLC-t és a többi tweaket. A rendszer érezhetően reszponzívabb lett, stabilabb FPS értékeket kaptam több játékban is. Ezen kívül az egerek tesztelésére használt MouseTester 1.5.3 is sokkal tisztább, kevésbé zajos grafikonokat kezdett előállítani, így tényleg kevesebb lehet a háttérben felesleges terhelő folyamatok listája. Így elégedetten használom továbbra is a fent említett segédprogramokat, illetve ezután újratelepítések után is mindig figyelni fogok a Windows felesleges szolgáltatásainak kordában tartására.

https://leet.hu/akcioeso/

×