Nem kicsi értékben fújtak meg NFT-ket hackerek, ami pedig még durvább, hogy a kripto-közösség inkább mellettük áll, mint a megkárosított tulajdonos mellett.

Egy New York-i galériatulajdonos, Todd Kramer sok mélyebb zsebbel rendelkező befektetőhöz és műgyűjtőhöz hasonlóan bevásárolt az egyik legnépszerűbb és legdrágább NFT alkotásból, a majmokat ábrázoló Bored Ape Yacht Clubból – illetve a Mutant Apes-ből – számolt be róla a Motherboard és a The Viral News.

Ezek az NFT-k egyenként is nagyon sokat érhetnek, Kramer től azonban 15 darabot loptak el ismeretlen hackerek, melyek összértéke nagyjából 2,3 millió dollárra, körülbelül 730 millió forintra tehető. A lopást Kramer tárcájának feltörésével abszolválták, és a férfi elmondása szerint már meg is próbálták őket továbbértékesíteni.

A probléma csak az, hogy túl sok helyre nem tud segítségért fordulni, így jobb híján a kripto-közösséghez rohant Twitteren (a posztja azóta lekerült). Többen viszont segítségnyújtás helyett inkább belerúgtak a szerencsétlenbe, mondván, hogy úgy kellett neki (minek ment oda), máskor majd offline tárcába helyezi az értékeit.

Egyetlen szerencséje, hogy az OpenSea, ahol az NFT-k listázva lettek megkönyörült rajta, és azonnal befagyasztotta a lopott majomképek értékesítését. A probléma viszont ettől még nem oldódott meg, ugyanis az NFT-platform ennél többet nem tehet, vagyis az ellopott értékeket Kramer kizárólag úgy tudja visszaszerezni, ha a hackerek visszaadják neki.

A kripto-piacon senki sem hallja a sikolyod!

Az OpenSea akcióját látván viszont a közösség még jobban felhorkant az ügyön, mondván a „kód a törvény”, ha az NFT-k más tárcában vannak, akkor így járt. A platformnak nem lett volna szabad belenyúlnia a dologba. A vállalat ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a szabályzatukhoz hűen komolyan veszik a lopásokat, és minden megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a bűncselekményeket a piactéren, még ha a blokkláncba nem is tudnak belenyúlni.

Ebben az esetben viszont csak az a kérdés, hogy már lopásokat akkor miért nem fagyaszt be?! Néhány hete ugyanis hasonló körülmények között fújtak meg BAYC és Jungle Freak NFT-ket, de akkor semmilyen lépést nem tett az OpenSea, hogy meggátolja a szajré továbbadását. Máskor pedig előfordult olyan is, hogy valaki lopott NFT-t vásárolt, és az került befagyasztásra, amiért az érintettek a kifizetett pénz csak töredékét kapták csak vissza, mondván, hogy a többi legyen számukra tanulópénz.

Ezek az esetek pedig csak jobban rávilágítanak arra, hogy az NFT és úgy alapvetően a kriptovaluták piaca jelenleg még vadnyugati szinten működik. Ember embernek a farkasa, és ha valaki elveszi a másik tulajdonát, akkor a legtöbben széttárt karokkal annyit mondanak csupán: minek ment ő oda. Így pedig még igen nehéz belehunyorítani egy reális jövőképet, amit nagyon sokan vizionálnak és hirdetnek. Most már csak az kéne, hogy ne a Nappal szemben álljunk.

Lekapcsolták az internetet Kazahsztánban, amitől úgy bezuhant a Bitcoin, hogy nézni is fáj

https://leet.hu/akcioeso/

×