A Sony-nak nagyon látványosan fontos szempont, hogy a PlayStation konzolokra megjelenő exkluzívok a lehető legjobbra értékelt játékok legyenek. Ellenkező esetben kalap, kabát.

A napokban a Sony a kifejezetten jól sikerült Ghost of Tsushima eladásaival büszkélkedett, ezzel is jelezvén, hogy nagyon is megéri dollármilliókat ölni az (azóta már nem is olyan) exkluzív projektjeibe. A szamurájos kalandból összesen eddig 8 millió kópia talált büszke gazdára, ami egy sorozat nyitányához képest kiváló teljesítmény, főleg, hogy kizárólag PlayStation 4-en és 5-ön lehet vele játszani.

A Tsushima szelleme tehát viszonylag nagy siker lett, így elvileg már készülget a folytatás, sőt, még egy filmadaptáción is elkezdtek dolgozni, amit a John Wick filmek rendezője hozhat tető alá. Ez a játékosoknak nyilván egy remek hír, a Days Gone fejlesztőinek viszont már annál kevésbé.

A Days Gone néhai rendezője, Jeff Ross nyíltan ki is fejezte a csalódottságát, aki elárulta, hogy amikor otthagyta a Sony-t, akkor a posztapokaliptikus zombis játékból több mint 8 millió példányt adtak el, amihez aztán még hozzátehettek még egymilliót a Steames megjelenés után. A Sony viszont annak ellenére kaszálta el a folytatást, hogy a játék láthatólag jól fogyott, jobban, mint a GoT, és még a játékosok is szerették,  a második részt pedig a Bend Studioban is meg szerették volna csinálni.

A történet viszont úgy lesz teljesen kerek, ha hozzátesszük, hogy a fejlesztő már akkor is azt hangsúlyozta, hogy a Sony nem az eladások alapján döntött a folytatás sorsáról, hanem a visszajelzések, a kritikák alapján. Mivel ezek nem pont egy remekmű képét festették a játékosok elé, a vállalat úgy döntött egyetlen centet sem fog a második etap fejlesztésébe ölni, még akkor sem, ha abban kijavították volna az előd gyerekbetegségeit.

De erről egyébként tudna mit mesélni a Ghost of Tsushima mögött álló csapat, a Sucker Punch is, akiknek az inFamous-sorozatával történt hasonló. A PS4-korszak elején megjelenő Second Son ugyanis nem fogyott rosszabbul elődjeinél (2019-ig 6 millió), a konzolgeneráció egyik legszebb darabja volt, viszont nem kapott egybehangzóan jó kritikákat, ezért parkolópályára állították a komplett IP-t. De pontosan ez történt a Guerilla Games Killzone-jával is, amit a Shadow Fall után kaszáltak el.

Érthető hát, hogy a fejlesztőknek miért szakad meg a szívük ilyen hírek hallatán, de a döntés abszolút legit a Sony részéről is. Ha pedig a Days Gone sírjából olyan alkotások fognak nyílni, mint a Tsushima, akkor talán a Bend Studio és Jeff Ross is békére lelhet majd.

Borítókép: GamingBible

Jön Venom a Pókember 4-be – Így nézhet ki Tom Holland szimbióta ruhás Pókembere

 

https://leet.hu/akcioeso/

×