A technológia már 25 éve létezik, de most használták először autóban, kereskedelmi forgalomba viszont egy ideig még így sem fog kerülni.

Az idei CES sem telik túlságosan unalmasan, melyen számos olyan technológiát mutattak be a gyártók, amik nagyjából körvonalazzák, hogy milyen jövő előtt is állunk. A rendezvény egyik ilyen jövőlátója a BMW volt, ami egy olyan autót mutatott, amilyenhez ezidáig sosem lehetett szerencsénk.

A BMW iX Flow-ra keresztelt csodajárgány ugyanis abban különbözik az autógyártó legtöbb járművétől, hogy úgy változtatja meg a saját színét, ahogyan a tulajdonosa akarja, vagy ahogy a környezeti hatásoknak a legmegfelelőbb. A technológiához pedig még ördögűzőt sem kell hívni, ugyanis egy alapvetően régi módszert hasznosít.

 

Az iX Flow ugyanis a színváltást az e-book olvasókban és a digitális táblákban 1997. óta használt E-Ink technológiával éri el. Magát az elektroforetikus színezőanyagot a jármű karosszériájának burkolataként hasznosították, ami elektromosság hatására fel és le emelkedő pigmentekkel képesek pillanatok alatt megváltoztatni az autó színét. Jelenleg viszont csak fekete és fehér pigmentekkel működik, de a BMW szerint ezt a jövőben még több színnel lehetne bővíteni.

Persze sok helyzetben már a fekete-fehér váltakozása is elegendő lenne, például nyáron fehérre lehetne állítani, hogy kevésbé melegedjen az utastér, télen pedig feketére a fordított hatás eléréséhez. De bizonyos esetekben, például este/nehéz látási viszonyok között is jól jöhet, ha feketéről fehérre, nappal pedig fehérről feketére lehetne változtatni a kocsi színezetét.

Viszont senki ne számítson még arra, hogy színváltós autókat fog a közeljövőben venni, ugyanis az egyik legnagyobb hátulütője az iX Flow-nak, hogy sérülés esetében irtózatosan drága, és nem mellékesen körülményes lenne a javítása. Több szakértő szerint az E-Ink burkolatot akkor lehetne tökéletesen megvalósítani, ha már teljes önvezető járművek közlekednének. De persze az sem kizárható, hogy addig kitalálnak egy olyan áttetsző borítást mellé, ami strapabíróbb, mint amit jelenleg használnak a technológiához.

via – Engadget, Gizmondo

Öveket becsatolni: Tudósok aranyhalakat tanítottak meg autót vezetni

 

https://leet.hu/akcioeso/

×