A kínai rakéta után egy orosz hordozó is elszabadult, ami irányíthatatlanul visszazuhant a Földre.

Teljesen elszabadult egy orosz nehéz hordozórakéta, egészen konkrétan a december 27-én tesztrepülésre küldött Angara A5-ös. A beszámolók szerint az eszköz meghibásodását a Persei nevezetű „booster” (rakétafokozat) okozta, ami levált a hordozóról, ami miatt nem tudta elérni a tervezett magasságot.

A rakéta ezután irányíthatatlanul keringett a Föld körül, de szerencsére nem pottyant végül senkinek a fejére. A rakéta nagyobb része a Space.com szakembereinek számításai szerint a légkörben elégett, csütörtökön a korai órákban pedig néhány darabja az Indiai- és a Déli-óceán, valamint a Csendes-óceán fölött lehetett, amikor lezuhantak.

Az ilyen űrszemetek jelentős problémát is okoznak, ugyanis évente átlagosan 100-200 tonna hullik így vissza, melyek túlnyomó többségében a vizeinkben végzik – az összes szennyező anyaggal együtt. Ezek miatt is fontos, hogy a kilövésekkel foglalkozó ügynökségek átálljanak az olyan újrahasznosítható technológiákra, mint amilyenekkel a SpaceX és a Blue Origin is kísérletezik.

Legutóbb például 2021 májusában zuhant le egy szintén irányíthatatlan elszabadult rakéta, a kínai Hosszú Menetelés 5B 23 tonnás magfokozata, miután 10 napon keresztül Föld körüli pályán ijesztgette az embereket.

via –  Space.com, NBC

Öveket becsatolni: Tudósok aranyhalakat tanítottak meg autót vezetni

 

https://leet.hu/akcioeso/

×