Mondjuk néhányaknál még egy aranyhal is jobban tudna vezetni, amit igazából már egy kutatással is tudunk bizonyítani.

Amikor balesetek, tragédiák történnek, mindig felmerül a kérdés, hogy vajon hány éves kortól és hány éves korig érdemes jogosítványt adni az embereknek. Az viszont eddig még sosem merült fel, hogy az ember mellett milyen fajok kaphatnának még vezetői engedélyt.

Pedig nagyon úgy tűnik, hogy a valóságtól annyira nem is volna elrugaszkodott kérdés, ugyanis néhány kutató a patkányok és kutyák után ezúttal aranyhalakat tanítanak meg a földi járművezetés csínjára-bínjára. És ez nem vicc, tényleg halakat ültetnek a volán mögé.

A kutatást az izraeli ‘Ben-Gurion University of the Negev’ (BGU) egyetem két biológusa, Shachar Givon és Matan Samina végzik, akik az aranyhalak megszokott élőhelyükön kívüli navigációs képességeit, tudományosabban a „domén-transzfer módszertanát” akarták tesztelni.

A kísérlethez a kutatók egy speciális járgányt is építettek, az úgynevezett Fish Operated Vehicle-t (hal irányította jármű, röviden FOV), ami egy akváriumból, számítógép vezérelte motorizált kerekekből és a hal mozgását pontosan lekövető kamerából áll. A halautót úgy tervezték, hogy a kamera segítségével az akváriumban lévő hal mozgásával azonosan tudjon mozogni, vagyis a hal valós időben tudja azt irányítani.

Egy-egy menet (összesen 20) mindössze 30 percig tartott, vagyis ennyi időt tölthetett a kísérletben részvevő hat aranyhal az aszfalton. Attól pedig nem kell félni, hogy tragédia történik, a halverda ugyanis 1,5 km/h-ás sebességnél nem képes gyorsabban hasítani. A feladatuk az volt, hogy egy 3×4 méteres pályán a lehető legkönnyebb úton eljutni a rózsaszínnel jelölt célhoz, amiért jutalomfalatokat kaptak.

A halak pedig nem, hogy teljesítették a feladatot, de idővel egyre jobbak és jobbak lettek az FOV vezetésében, így folyamatosan változtattak a cél helyzetén, illetve különböző más színekkel nehezítették a dolgukat. Az uszonyos pilóták azonban ezeket az akadályokat is könnyen vették.

A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a halak képesek lehetnek bizonyos járművek vezetésére, illetve hogy hogy az agyukban a tér reprezentálásának módja és az általuk alkalmazott stratégiák hasonlóan sikeresek lehetnek szárazföldi környezetben, mint a vízben. Magyarán nemcsak kellőképp értik a környezetüket, de el is tudnak vonatkoztatni, ha kell.

Ahhoz viszont, hogy mindezt ténylegesen bizonyítani is tudják, ennél jelentősen bonyolultabb módszereket kellene kitalálniuk, mivel a kísérleti aranyhalak valóban vagányak, de igazából csak azt tették, amit bármikor máskor is. Úsznak egy bizonyos cél felé, amiért jutalmat kapnak.

via – Gizmondo

Karnyújtásnyira a Jurassic Park: Csirkeembriókból csinálnak dínóféléket kutatók

 

https://leet.hu/akcioeso/

×