Eddig még nem tudunk olyan esetről, amiben ezt a módszert alkalmazták volna, de a biztonsági kutatók szerint jobb az óvatosság.

Sajnos hiába gondolják sokan az Apple készülékeiről, hogy teljesen biztonságosak és szinte mindentől védve vannak, a valóságban azonban ez koránt sincsen így.

Az iPhone-okat ugyanis a zártabb rendszere és az ellenőrzött applikációs boltja ellenére is – ilyen-olyan biztonsági réseket kihasználva – megállás nélkül támadják a hackerek. Ezekkel a cupertinói vállalat természetesen mindig felveszi a harcot, foltozza réseket és eltávolítja a gyanús alkalmazásokat, de a készülék újraindításával is könnyedén likvidálhatóak a kártékony behatolók.

ZecOps biztonsági kutatói azonban egy olyan malware-ra bukkantak, pontosabban egy módszerre, ami ellen tulajdonképpen nincsen hatékony védekezés, és mivel a vírus nem egy biztonsági hiányosságot használ ki, még az Apple is tehetetlen – írta meg a Bleeping Computer és a The Record.

A módszert NoReboot-nak nevezték el, méghozzá ezért, mert aki bekapja a kártevőt, az többé nem lesz képes magától újraindítani az iPhone-t. A vírus tökéletesen leutánozza a kikapcsolt állapotot, még az értesítéseket, a gombnyomást és a hangokat is letiltja, elsötétíti a képernyőt stb., miközben a háttérben megakadályozza azokat a folyamatokat, melyek eddig mindent kipucoltak.

A kutatók által leutánozott technika még arra is alkalmas volt, hogy egy hamis indítóképernyőt imitáljanak, ezzel is tökéletesre fejlesztve az illúziót, és teljesen megtévesztve az áldozatot. Így pedig minden kártevő, ami mellette a telefonra érkezett, az rajta is marad. A szakértők szerint az egyetlen megoldás a kényszerített újraindítás, de figyelmeztetnek, hogy a hackerek idővel ezt is képesek lehetnek a kicselezni.

Az új NoReboot módszer felfedezése rávilágít arra, hogy a felhasználóknak nem szabad kizárólag az iOS újraindításaira hagyatkozniuk, hanem érdemes azt kombinálniuk a hagyományos biztonsági alkalmazásokkal. Szerencsére eddig még egyetlen olyan esetről sem tudunk, hogy valaki ezt a technikát használta volna iPhone-ok támadására.

Öveket becsatolni: Tudósok aranyhalakat tanítottak meg autót vezetni

 

https://leet.hu/akcioeso/

×