Elon Musk ugyan nem tudja, hogy ki lehet pontosan Satoshi Nakamoto, de szerinte teljesen mindegy is, ugyanis nem ő volt az, aki feltalálta a kriptovaluta technológiáját.

Amióta a Bitcoin üstökösként berobbant a köztudatba, sokakat nem hagy nyugodni a 2008-as feltalálásának körülménye, ezen belül is kifejezetten az, hogy ki lehet vajon az az ember, aki végül tető alá hozta a kriptovalutát, úgy pedig a blokklánc technológiáját.

Mostanra persze jól tudjuk, hogy nem egyedül a Satoshi Nakamoto névre keresztelt rejtélyes alak, hanem egy roppant tehetséges fejlesztőcsapat dolgozott a decentralizált projekten, aminek két magyar programozó is a tagja volt. Az egyikük Hanyecz László – akinek a nevéhez fűződik az első kriptovalutával történő fizetés, illetve a magyar származású Nick Szabó – akivel kapcsolatban korábban többször merült fel, hogy valójában ő lehet Satoshi.

Hellyel-közzel ezt a véleményt osztja a világ leghíresebb techguruja, Elon Musk is, akinek Lex Fridman a decemberben megejtett podcastjében szegezte neki a millió dolláros kérdést: tudja-e, hogy kicsoda valójában a Bitcoin feltalálója?

Musk néhány másodperces gondolkozást követően azt mondta, hogy már a Bitcoin indulása előtt megvoltak azok az ötletek és alapok, amelyeken nyugszik az egész.. Ezeket pedig vissza lehet ellenőrizni, meg lehet nézni, hogy kik, vagy ki írt először erről a technológiáról, ez alapján pedig minden kétséget kizáróan egy magyar fejlesztőnek mindenkinél nagyobb szerepe volt az egészben.

Elon Musk szerint Nick Szabó az, aki legelőször írt ezekről a dolgokról, tulajdonképpen az egész az ő munkáján és ötletein alapszik.

 

És valóban: a magyar származású Szabó volt az, aki a kriptopénz egy korai formájának, a „bit goldnak” nevezett digitális pénz kifejlesztésével lefektette a Bitcoin alapjait. A bit gold végül sosem indult be, de szinte minden utána következő kriptovalutát innen eredeztetnek.

Az általa kifejlesztett okosszerződés-technológiát az ethereum blokklánc alapelemeként is használták. Ezért sokan úgy vélik, hogy ő a Bitcoin atyja, noha ezt az állítást évekkel ezelőtt tagadta a The New York Timesnak adott interjújában, amiben határozottan állította, hogy nem ő Satoshi. Bárhogyan is, az amerikai-magyar programozó megkerülhetetlen szerepet játszott a világ piacvezető digitális pénzeinek kifejlesztésében.

via – Futurism

Lehullt a lepel Satoshiról? – Bíróság mondta ki, hogy ki a Bitcoin feltalálója

https://leet.hu/akcioeso/

×