Gaming

Késelés, csalás, fenyegetés – 6 játék, melyek börtönbe juttattak játékosokat

A videojátékok világa csak úgy hemzseg a kivételes történetektől, legyen szó példás összefogásról, életre szóló találkozásokról, emlékezetes momentumokról, azonban ahogyan minden másnak, úgy itt is van egy sötét oldal.

Ehhez elég csak a trollokra, a toxikokra, a csalókra és/vagy a valóban veszélyes alakokra gondolnunk, akik olykor-olykor előjönnek a napfényre kivillantani a foguk fehérjét, amit megneszelvén azonnal lecsapnak a hatóságok, hogy alapos példát statuáljanak rajtuk. Tűnjék bármilyen drasztikusnak is, az ilyen sztorik könnyen börtönnel végződhetnek, és végződnek többször is – legyen szó csupán „komolytalan” fenyegetésekről, csalások használatáról, vagy tényleges erőszaktevésről.

Most persze mondhatnánk, hogy úgy kell neki, minek is ment oda, meg hát aki egy tapló az tulajdonképpen meg is érdemli, ha meg tényleg el is követett valamit akkor meg pláne. Nos, én nem igazán vagyok bíró, de a büntetőjogot sem ismerem túlzottan (szerencsére), így én megítélni biztosan nem fogom, de elmesélni hat ilyen sztorit már annál inkább.

Mindenki rémálma: a késelős toxik pszichopata

11 évvel ezelőtt, 2010-ben egészen vérfagyasztó történetet olvashattunk a magyar oldalakon. Egy francia Counter Strike játékos, az akkor 20 éves Julien Barreaux szokásos napi meccseit játszotta, amikor az egyik ellenfele igen megalázó módon lekéselte a karakterét, ezzel bukva a menetet.

Barreaux ezen olyannyira felhúzta magát, hogy hat hónapon keresztül próbálta kinyomozni, hogy ki volt valójában ez az arcátlan, aki ilyen módon ölte őt meg a játékban. Sikerrel járt és kiderült, hogy a Mikhael nevű játékos nem is lakik olyan messze tőle, így elhatározásra jutott.

Fogott egy konyhakést, elutazott a házhoz, majd brutálisan mellkason szúrta Mikhaelt. Az áldozat hihetetlen módon, de éppen csak túlélte a támadást, a penge ugyanis hajszálnyival kerülte el a szívét. A rendőrség pár órával később elfogta Julient, aki azt mondta, hogy csak viszonozni akarta a megalázó késelést, és látni akarta, ahogyan szenved tőle. Természetesen börtönbe is került.

Bármit a lootért

Szintén 11 éves történet, szerencsére azonban kevésbé tragikus. Volt egyszer egy World of Warcraft, amivel Calin Mateias bukaresti fiatal is nagyon szeretett játszani. Egy picit talán még jobban is mint mások, ugyanis miután egy igazán szaftos looton összeveszett a társaival úgy döntött, hogy ha neki sem jut semmi, akkor szenvedjen mindenki.

Ahogyan tehát ilyenkor kell, Mateias DDos támadás alá vette a Blizzard európai szervereit, amit annyira leterhelt, hogy a kontinensen senki sem tudott játszani. Ez a vállalatnak majdnem 30.000 dolláros kárt okozott, amit mindenképpen ki is akart vizsgáltatni, a végén pedig természetesen eljutottak az tetteshez, igaz kicsit megkésve 2018-ban. Ez azért még nem gátolta meg a hatóságokat az intézkedésben, így Mateiasra igen masszív börtönbüntetés várt.

Míg egyesek öntik a pénzt a Fifába, addig mások jól lelopják

A mikrotranzakció óriási biznisz, amiben kétség kívül az EA a legnagyobb bajnok, aki hosszú évek óta rommá keresi magát a focis kártyapakkok eladásaiból. Négy amerikai fiatal azonban úgy érezte, hogy ők is busás haszonra tehetnének szert, csupán okosan, fű alatt meg kell „hekkelniük” a rendszert.

Így hát írtak egy programot, ami csak úgy generálja nekik a FIFA Coint, amit aztán egy másodlagos piacon értékesítettek. Ezzel a megcsapolós módszerrel nem kevesebb, mint 16 millió dollárt kerestek összesen. A könnyen jött gazdagságot azonban nem élvezhették sokáig, ugyanis az FBI lemeszelte őket, és nagy értékű csalásért a bíróság mindnyájukat börtönre ítélte.

A kínai csalókat mindenki utálja, még a kínaiak is

Ha pedig csalás, akkor bizony a kínai játékosokról nagyon sokan, nagyon sokat tudnának mesélni. 2018-ban a Tencent egyszer csak megelégelte, hogy a PUBG-ben megszaporodtak a csalók, ezért úgy látta, hogy itt az ideje példát statuálni.

A kínai rendőrség több mint 120-140 csalót azonosított és fogott el, több mint 30 esetben vádat is emeltek ellenük. Az egyértelműen bizonyított csalókra ettől számítva 5 év letöltendő várt.

Ha nem tudod, hogy hol a határ, akkor ne feszegesd, mert a végén senki sem nevet majd

Itt két egymáshoz eléggé hasonlító sztorit említenék, melyek az amerikai igazságszolgáltatás egyik legnagyobb veszélyére világítanak rá.

A fenti képen látható srác Justin Carter, aki egy vesztes League of Legends meccs után jó ötletnek látta felmenni Facebookra, és dühében azt írni, hogy olyan ideges a játéktól, hogy bemenne egy óvodába lemészárolni mindenkit, majd megenné a szívüket. Nos, ezt a két kommentjét jelentették a hatóságoknak, akik egyáltalán nem gondolták viccesnek, hiába védekezett azzal Justin, hogy ezt csak sötét humornak, trollkodásnak szánta.

Ahogyan a bíróság sem volt vicces kedvében, ami az óvadékát hihetetlenül magas 500.000 dollárban határozta meg, mondván, hogy a 19 éves fiú komoly terrorveszélyt jelent. Ugyan a vizsgálatok semmi erre utaló nyomot nem találtak, ahogyan mentálisan sem bizonyult labilisnak, mégis lecsukták a kommentjei miatt.

A börtönben aztán a rabtársai folyamatosan verték őt, majd szexuálisan is bántalmazták, mire egy ismeretlen jótevő kifizette az óvadékban meghatározott összeget. Justin ugyan technikailag szabad lábon védekezhetne, mivel terrorcselekmény elkövetésével vádolják, 10 év próbaidőt ajánlottak neki. Kérdés, hogy valóban ezt érdemelte-e volna?

2. és az utolsó

A második eset kísértetiesen hasonlít Justinéra. Itt nem a LoL és a Facebook, hanem a RuneScape és az in-game chat volt a platform, ahol Josh Pillault egy teljesen elszabadult vita során megemlítette a Columbine egyetemi lövöldözést, ahhoz hasonlítva, amit ő tervez a saját sulijában.

Ezt Amerikában nagyon súlyosan veszik, amit nyilván azonnal jelentettek is, az FBI pedig pár nappal később el is fogta. A házkutatás során a számítógépén találtak is érdekes dolgokat, például bombakészítési útmutatót, a Columbine egyetemi lövöldözés illegális játék rekonstrukcióját, azonban a házban semmilyen fegyvert, vagy arra alkalmas eszközt, tárgyat nem találtak.

A bíróság 2 évvel magasabb büntetést szabott ki rá, amekkorát hasonló esetekben szoktak, ezzel is példát statuálva rajta. Josh így 6 évet ült börtönben, 2018-ban szabadulhatott, majd visszatért a RuneScape-be és más játékokba, mint streamer és videós.

 

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Megvan a Google kereséseknél a „tárolt változat?” – Megszűntették

2024.02.03. - Bizonyára te is gyakran használod a Google keresőt, hogy megtaláld a legmegfelelőbb oldalakat.…

4 óra telt el azóta...

Felejtsd el a Pokémonokat, már tölthető a Palworld Digimon mod

2024.02.03. - Nos, talán már hallottál arról, hogy a Palworld rajongók nem voltak elégedettek azzal,…

4 óra telt el azóta...

„Manipulálta a PlayStation 5”, ezért hajtott be a Mekibe

2024.02.03. - Azt már számtalan kutatás bizonyította, hogy bizony a videojátékoknak van hatása az elménkre,…

4 óra telt el azóta...

7 film, amiből döbbenetesen nagy botrány lett

Bódi Dániel 2023. 08. 02. - A filmkészítők élete sem játék és mese, főleg akkor…

6 óra telt el azóta...

Gyakori Gamer kérdések – Íme a leghülyébb vásárlói kérdések játékokról

Gábor János 2022.12.29. - A világháló messze legszórakoztatóbb tartalmai közé tartoznak a hülye kérdések, amelyek…

7 óra telt el azóta...

Ilyen a tökéletes nő és férfi a 3 legnagyobb képgeneráló AI szerint

Gábor János 2023.07.04. - Nem sok kétséget hagy a Bulimia Project kutatásának eredménye arról, hogy…

8 óra telt el azóta...