A sokak által tisztességtelennek tartott munkából élő hackerréteg mégis mennyiért, és milyen szolgáltatásokat nyújt?

A számítógépes bűnözés a mai világban már mindennapos problémának számít. A hacker szó szerintem átlagos gamer körökben is ismerős, de most nem a játékon belüli csalásról, vagy egy-két egyedülálló hackerről, hanem arról, amiről nem mindennap lehet hallani. Azokról a hackerekről, akik a deepweben élnek és ott árulják a különböző szolgáltatásaikat és a megszerzett adatokat.

De mégis hogyan működik egy ilyen tranzakció, mit lehet venni és mennyiért? 

A legkeresetteb termékek a DDoS, feltört Paypal fiókok és a zsarolóvírusok. Ezekről talán mind hallottunk is, de

hogyan is csinálják és mi az áruk?

Infrastruktúra bérlés

Ezek botnetek, illetve feltört számítógépek hálózatai, és ezeket adják bérbe a különböző tevékenységekhez általában spam vagy DDoS támadásokhoz -írja a Minner. Ahogy ezen a képen is látható, a szolgáltatások felvannak tüntetve a deepweb különböző oldalain. Fontos tudni, hogy ezek az árak általában mindig Bitcoinban vannak megadva, hiszen ezek a kriptovaluták szinte követhetetlenek, ezért tökéletes fizetőeszköz az illegális tranzakciók végrehajtásához.

 

Itt láthatjuk, hogy egy 3 órás DDoS támadás, ami 200.000 „kérést” küld / mp összesen 0.00911 Bitcoinba kerül. Ez az ár persze változott azóta. Nagyon sokszor halljuk a gamer világban is, hogy egyes játékok laggolnak vagy esetleg teljesen megállnak egy DDos támadás miatt. De az örök kérdés, hogy ennek mi is az értelme.

PayPal fiókok és hitelkártya adatok

Ezeket általában adathalászat áldozataiból nyert információk, és ezeket adják el. Hogy mennyiért is? Mindössze a fiokon nyert pénzösszeg 10 százalékáért. Ez igy belegondolva semmi pénz, de ezektől az adatoktól mennél hamarabb meg kell válni és legtöbb ilyen adathalász mód szinte egy automatikus rendszeren fut.

Néhány eladó boldogan be is mutatja az eszközeit és a hamis oldalakat, amelyeket adathalászatra használnak.

Ezeket az oldalakat egy kis józan paraszti ésszel el is kerülhetjük. Fontos, hogy mindig ügyeljünk a linkre, na meg persze, hogy biztonságos oldalt látogassunk meg! Ismeretlen, gyanúsan furcsa és Google fordítós szöveggel mellékelt linkeket ne nyissatok meg!

Zsarolóvírusok, mint szolgáltatás

A zsarolóvírusok széles skálája érhető el a dark weben. Ahogy a legális szoftverek esetében, itt is vannak rendszeres frissítések, technikai támogatások. Itt feltüntetik a különböző funkciókat, azok hosszát és sok esetben a részesedésüket is, ami a váltságdíj adott százalékát foglalja magában.

Bármelyik megoldást választják, a bűnözőknek el kell juttatniuk a zsarolóvírust az áldozatokhoz, általában kéretlen levelek segítségével vagy  szervereken, RDP-n keresztül (Remote Desktop Protocol).

Látható, hogy az internet sötét felén relatív olcsón lehet hackert találni. De fontos tudni, hogy legtöbb esetben nem csak a kártevő, az az a hacker vonható felelőségre tettéért, hanem az is, aki felbérelte magát a hackert.

Mindenesetre próbáljatok odafigyelni, hogy milyen oldalakat látogattok meg és, hogy milyen jelszavakat használtok.https://leet.hu/samsung/

×