A Backblaze publikálta a belsős statisztikát.

Az első korai SSD példányokat leszámítva szinte mindenki biztos abban, hogy az SSD-k alapvetően jobban bírják a gyűrődést a régi merevlemezekhez képest. Nem ördögtől való gondolat ez, hiszen az SSD-ben gyakorlatilag nem található mozgó alkatrész, mely jelentősen csökkenti a hibafaktorok számát a mindennapok során. Ám könnyen lehet, hogy ez mégsem akkora előny, mint amire az előzetes várakozások alapján lehetett számítani.

Nem is akkora a különbség megbízhatóságban?

A Backblaze egy fizetős Cloud szolgáltatás, mely több mint 10 éve van jelen a piacon. A rengeteg ügyfelének és a végtelen kezelt fájloknak köszönhetően tökéletes valós körülmények közötti méréseket tudnak szolgáltatni a nagyközönség számára. 2018-ig kizárólag merevlemezeket használtak, majd szépen fokozatosan áttértek a gyorsabb és papíron megbízhatóbb SSD-kre, melyeket rendszerlemezekként használtak. Tehát itt nem eszement írási adatokról beszélünk, hanem sokkal inkább a hétköznapi felhasználók szokásaihoz hasonló körülményekről.

Forrás: Backblaze

Igazságtalanság lenne 2021-ben a 2016 óta működő merevlemezekkel összehasonlítani a friss SSD-ket, ezért az akkori adatokat hasonlították össze a mostaniakkal. Mindkét esetben 14.2-14.3 hónap volt a tárolóegységek átlagéletkora, így ennél tökéletesebb viszonyítási alap nem is lehetne. Világosan leolvasható, hogy bár az SSD-k közül valóban kevesebb esett ki, messze vagyunk attól a megállapítástól, hogy SOKKAL jobbak lennének ilyen téren, mint a merevlemezek. 

Aggodalomra természetesen nincs okunk, csupán az iparági elemzők annak idején sokkal nagyobb differenciát vártak a két típus között. Ahogy fentebb már említettük, nem a végtelen írás/olvasás miatt estek ki, hanem teljesen hétköznapi feladatok során. Így kiváló viszonyítási alap lehet az átlagfelhasználók számára is.

 

https://leet.hu/xmas/

×