Kínában már hozzá lehet jutni kéz alatt az új processzorokhoz.

Már az Alder Lake bemutatása előtt felröppentek olyan pletykák, hogy az Intel végre erőt vett magán és új processzorhűtőkkel jelentkezhet majd. Az első processzorok megérkezésekor nem lettünk okosabbak, hiszen az összes „K” jelölést viselt. Szorzózármentes egységekről beszélhetünk ebben az esetben, melyek mellé nem jár hűtő, hiszen azokat a példányokat leginkább a tuningpotenciál miatt vásárolják a felhasználók. Január környékén érkezhetnek az első, szorzózáras 12. generációs processzorok, melyek mellé már járni fog gyári megoldás is. Eddig nem igazán lehettünk elégedettek ezekkel a hűtőkkel, hiszen komolyabb igénybevétel esetén könnyedén karcolgatták a 90 fokot a gyengébb i5 példányok is.

Tesztpadra került az új hűtő, meglepő eredmény született!

A kínai NetEase-nak sikerült beszereznie néhány i5-12400 processzort, melyhez a cég RM1 névre hallgató hűtési megoldása kapott helyett. Nem kellett sokat várni, hogy megnézzék mit bír a továbbfejlesztett egység az AIDA64 stressztesztje alatt. A régebbi példányok ilyen körülmények és 80W fogyasztás környékén már erőteljesen elvéreztek, 90-100 fok között izzadtak a processzorok. Szerencsére a cég nem hazudott, hiszen az RM1 nem engedte 73 fok fölé az i5-12400-at, mely teljesen vállalható szám, játék közben valószínűleg valahol 65 környékén alakulhatnak az értékek.

Ezután is ajánlatos lehet majd beszerezni egy külső fél által gyártott hűtőt, főleg, ha minél halkabb konfigurációt szeretnénk. Ám ha nem zavar minket a ventilátor 3100 RPM-je és az ezzel járó hanghatás, akkor hosszú hónapokig, évekig is elégedetten használhatjuk a processzor mellé adott megoldást.

https://leet.hu/samsung/

×