Sok szempontot figyelembe kell vennünk.

Az alaplap kiválasztása mindig fontos mozzanat a gépünk összeállítása közben, hiszen gyakorlatilag minden egyes hardverünkért ez a komponens fog felelni. Az alaplapba pattintjuk be a processzorokat, csatlakoztatjuk a videókártyánkat, de még a vezérelhető ventilátorok működését is a lap alá tartozó BIOS-ból állíthatjuk majd be. Így nem kérdés, hogy körültekintően kell kiválasztanunk a megfelelő modellt.

Nézzük is, hogy milyen alapszempontokat kell figyelnünk!

CPU foglalat és Chipset

A megfelelő CPU kiválasztása után hozzá passzoló alaplapot kell keresnünk. Szerencsére a legtöbb mai modern webáruház lehetőséget biztosít arra, hogy a processzorunk foglalatához passzoló alaplapokat dobja csak ki. Az Intel processzorok hivatalos oldalain ezt a „Sockets Supported” résznél találod, AMD esetében pedig a „CPU Socket” részt kell kikeresned. Ezen belül még további lehetőségekre bonthatjuk a dolgot, hiszen több chipsetet is tartozik egy-egy szériához, generációhoz.

400-as Intel Chipset

Intelnél ezeket H,B és Z betűkkel szokás jelölni, az AMD pedig az X,B,A jelölést használja. Alapjáraton kijelenthetjük, hogy minél magasabb a chipset melletti szám, annál jobb felszereltségű alaplapról beszélhetünk. Ez általában a memóriaslotok és PCIe 3.0 sávok számában, a portokban vagy épp a tuningolási mozgástérben csúcsosodik ki. Természetesen ezeken a gyártók még alakíthatnak kicsit, így érdemes mindig külön nézni a kinézett modell specifikációit is. High-end AMD/Intel CPU-k alá azért már illik Z vagy X alaplapokat pakolni, azok általában jobb VRM felszereltséggel is rendelkeznek, így bőségesen kiszolgálják a nagy energiaéhséggel rendelkező processzorokat is, anélkül hogy aggódnunk kellene a VRM hőmérsékletek és instabilitás miatt.

Természetesen alsó vagy középkategóriás processzorokhoz is vásárolhatunk drágább alaplapot, ha később tovább fejlesztenénk majd a masinán. A másik irányba nem érdemes haladnunk (drága processzor mellé olcsó alaplap), hiszen sok esetben ilyenkor a processzorunk vagy memóriáink teljes potenciálját messze nem tudjuk majd kihasználni.

A méret

EATX-től mini-ITX-ig

Az alaplap másik fontos meghatározó tényezője a méret. Itt általában a házhoz kell igazodnunk, nem fogunk tudni beszerelni egy mATX házba ATX méretű alaplapot. Fordítva megoldható a dolog, így nyugodtan vásárolhatunk mATX lapot is egy (E)ATX méretű ház mellé is. Azt itt is kijelenthetjük, hogy az egyre csökkenő méret egyre kevesebb porttal, bővíthetőségi lehetőséggel jár majd, ezt is érdemes belekalkulálnunk a keresgélés során.

Mire van szükségem?

Ha sok USB kellene….

Az alaplap vásárlásánál el kell döntenünk, hogy melyek azok a plusz extrák melyekre szükségünk van. Több összetevőre is bonthatjuk ezt a lépést, hiszen ahány ember, annyi felhasználási mód:

  • A portok – Egyrészt érdemes átgondolni, hogy milyen típusú portokra van szükségünk és azokból mennyit szeretnénk a lapunkon látni. Az alap USB csatlakozásokon kívül, könnyen lehet, hogy szükségünk lenne alaplapi DisplayPort támogatásra vagy épp USB-C/Thunderbolt csatlakozásra. Ezek chipseten belül is változhatnak, így itt is mindig rá kell néznünk a konkrét alaplap oldalára.
  • Hálózat – A modern alaplapoknál már az is előfordul, hogy a szokásos gigabites hálózati kártyák helyett 2.5 vagy szélsőséges esetben 10 gigabites csatlakozók is figyelnek. Megéri nekünk ez a felárat? Az esetek jelentős részében nem igazán, így máris találtunk egy pontot, ahol esetleg spórolhatunk. A másik fontos hálózati kérdés a Wi-Fi csatlakozás lehetősége, értelemszerűen, ha valamiért nem megoldható a kábeles összeköttetés, akkor érdemes olyan alaplapot választani, melyben már gyárilag integrálva van a vezetéknélküli modul.
  • Belső bővíthetőség – Manapság már nincs olyan hatalmas különbség egy SATA vagy M.2 csatlakozóval ellátott SSD-k között, így ha ilyet szeretnénk majd a gépünkbe pakolni, akkor az elérhető M.2 csatlakozások számát is érdemes figyelembe vennünk.
  • További extrák – Ide tartoznak az olyan extra funkciók mint az esetleges Dual BIOS, alaplapi RGB világítás vagy épp a hibaüzenetet jelző kis ledek. Az emberek nagy részének ezek talán „feleslegesek”, de van egy réteg akinek fontos lehet.

A fentieken kívül már csak a pénztárcánk szab határt a lehetőségeknek. Ám a felsorolt szempontok és a saját preferenciáink figyelembevételével megtalálhatjuk az arany középutat is és a nálunk maradt összeget más komponensek fejlesztésére is fordíthatjuk.

Neked milyen alaplap található a gépedben?

 

https://leet.hu/xmas/

×