Sajnos mindig előfordulhatnak problémák.

Jó tanács a géphez nem annyira értőknek, hogy a szerelést inkább bízzák hozzáértő emberekre. Ez jelenthet akár egy tapaszalt ismerőst is, de rengeteg webshop árul már készre szerelt PC-ket vagy épp pár ezer forintért az általunk összeállított konfigurációt is pikk-pakk összeszerelik a jó esetben sokat látott szakemberek.

Ám jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan szerezzen az ember tapasztalatot, ha sosem próbálja maga összeszerelni a frissen vásárolt számítógépet. Kétségtelen, hogy rengeteg hibalehetőség merülhet fel a szerelés során az egész komoly dolgoktól a teljesen banális okokig. Ezekből gyűjtöttünk össze párat, hogy a tapasztalatlan felhasználók már ne fussanak bele olyan könnyedén.

Nézzük is ezeket a hibalehetőségeket, problémákat, figyelmetlenségeket!

Alaplapi távtartók kihagyása

Az alaplapi távtartó csavaroknak a megfelelő furatok alatt kell elhelyezkednie, a házhoz mellékelik ezeket és az alaplap méretének (mATX, ATX) megfelelően kell elhelyezni őket. Nem véletlenül hívják távtartóknak ezeket, a feladatuk, hogy ne a házzal érintkezzen közvetlenül az alaplap, elkerülve az esetleg rövidre zárás lehetőségét.

Méretproblémák

Itt is nagy a lehetőségek tárháza. A ház specifikációját segítségül hívva figyelnünk kell arra, hogy milyen szabványú alaplapot pakolhatunk bele, mekkora magasságú processzorhűtő fér el kényelmesen, illetve milyen hosszúságú VGA az, amit még bele tudunk tuszkolni a házba.

A tápkábelek 

Akármennyire is banális hibának tűnik, bizony előfordul, hogy a VGA kártyára elfelejtik rákötni a PCI-E tápkábelt vagy épp a SATA eszközökről marad le az energiaellátásért felelős kábel.

„Jó lesz majd az alaplapi VGA is”

Több emberben is még az alaplapi VGA kifejezés él, pedig már régóta nem ott foglal helyet a szerényebb teljesítményű grafikai egység, hanem a processzorokban. Így az is megeshet, hogy F jelű Intel, vagy nem G-s AMD processzorokat megvásárolva egyszerűen nem kapunk képet, mert sem IGP, sem dVGA kártya nincs a gépben.

„Nem ad képet a gép?!”

Az előző történethez kapcsolódóan az is előfordulhat, hogy bár ott duruzsol az RTX 3090 a gépben mégsem ad képet a gép, mert az alaplapi csatlakozóba dugtuk a HDMI/DVI/DP kábelt és nem a kártyába.

CPU hűtő 

Manapság már rengeteg ventilátorvezérlőt találhatunk az alaplapon. Mivel ezek szabványa megyezik, így a CPU hűtését akár egy másik felirattal ellátott csatlakozóba is dughatjuk. Ez természetesen nem túl kellemes, hiszen így nem a CPU hőmérsékletének megfelelően lesz vezérelve a hűtés, mindig keressétek a CPU_FAN feliratot!

Reset/bekapcsolás gomb

Előfordulhat, hogy rosszul kerülnek bekötésre a bekapcsolásért és újraindításért felelős pinek. Ez természetesen nem a legdurvább hiba, de nem árt erre sem odafigyelni.

Tüskék elhajlása

Ez inkább mechanikai jellegű probléma, mint logikai. Sajnos egy-egy óvatlan mozdulatnak hála bármikor megsérülhetnek a processzorokon vagy alaplapokon található kis lábak. Szerencsére ezt a témát már egyszer kiveséztük:

Mit tehetünk, ha elhajlítottunk néhány lábat? – Így csatlakoznak a processzorok az alaplaphoz

RAM 

Az alaplapgyártók megadnak egy sémát, miként érdemes berakni a RAM modulokat a legjobb teljesítmény és stabilitás érdekében. Ezt azonban sokszor ignorálják a tapasztalatlan felhasználók és csak berakják simán egymás mellé a ramokat, mindig olvassátok el az ide vonatkozó használati utasítás részeket.

I/O Shield

Az alaplapon találhatunk egy I/O Shield névre hallgató fém lemezt, mely az alaplapi csatlakozókat hivatott védeni és megfelelően illeszteni a házhoz. Ám nem megfelelő felhelyezés esetén akár még rövidre is zárhatja a csatlakozókat. Körültekintően kell felhelyeznünk.

Mégis inkább másra hagynád a munkát?

A túl sok hibalehetőség kicsit megingatott a gépépítés iránti terveidben? Semmi gond! Az elmúlt napokban összeállítottunk egy kiváló gamer gépet 500 ezer forintért, mely természetesen az összeszerelést is magában foglalja. Ide kattintva elérheted a konfig részletes leírását és természetesen akár meg is vásárolhatod. 

Forrás: http://www.bcot1.com/building2.html

https://leet.hu/samsung/

×