Néhány kriptobányász kihasználja a Pókember: Nincs hazaút körüli őrületes hype-ot, és jól megszívatják azokat, akik a mozi helyett inkább a kalózkodást választják.

A ReasonLabs kiberbiztonsági cég szakemberei egy ismert kriptobányász-vírus újfajta terjesztésére figyelmeztetnek, melyet csak a napokban fedeztek fel – számolt be róla a ZDNet. A kártevőt a jelenleg is mozikban vetített új Pókember-mozi, a Nincs hazaút különböző torrent verziójába rejtették el – feltehetőleg Monero bányászok.

A szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy a „kriptokártevő” rendkívül aljas, mivel nagyon nehezen detektálható, és még a Virus Total adatbázisában sem szerepel. A vírus úgy képes észrevétlen lenni, hogy mindenhol, minden folyamatban valódi alkalmazásnak-programnak álcázza magát, miközben folyamatosan szipolyozza a gép erőforrásait.

A ReasonLabs szerint a vírus nem utazik az áldozat személyes adataira, vagyis ilyen mód nincs veszéllyel a bankszámlákra sem. Ehelyett csak a gépet teszi használhatatlanná, ugyanis a háttérben a számítógép erőforrásait, legfőképp a CPU-ját kriptovaluta-bányászatra használja. A portál hozzáteszi, hogy ez a fajta malware korábban már Windows frissítésként és Discord telepítőként is azonosítva volt, de ez az első alkalom, amikor egy premieren lévő filmként próbálják terjeszteni.

A ReasonLabs azt tanácsolja, hogy elsősorban moziban nézzük meg a filmet, ha pedig mégsem így teszünk, akkor hivatalos forrásból szerezzük azt be. Ha mindezek ellenére mégis a kalózverzió mellett döntene valaki, akkor mindenképpen ellenőrizze a kiterjesztést, és lehetőleg csak videofájlokat töltse le. A kártevőt egyelőre orosz torrenteken észlelték, de valószínű, hogy más nyelvterületeken is felbukkant már.

A Star Wars-t is agyonverte a Pókember: Nincs hazaút – Csak két film sikeresebb nála

 

https://leet.hu/xmas/

×