Amerika vs. oltatlanok: Az Intel sem fizeti ki a beoltatlan alkalmazottakat

Egyre több amerikai nagyvállalat jelenti be, hogy fizetetlen kényszerszabadságra küldi azokat a dolgozókat, akik felmentés nélkül tagadják meg a koronavírus elleni oltás beadatását.

0
 

Egyre több amerikai nagyvállalat jelenti be, hogy fizetetlen kényszerszabadságra küldi azokat a dolgozókat, akik felmentés nélkül tagadják meg a koronavírus elleni oltás beadatását.

Míg Magyarországon csak az állami foglalkoztatásban állóknak rendelték el a kötelező koronavírus elleni védőoltást, addig a világ átellenes féltekén, az Amerikai Egyesült Államokban minden 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatot erre köteleznének.

Ugyan az erre vonatkozó szabályozás még nem lépett érvénybe, több nagyobb amerikai vállalat megy elébe a dolognak, és már most elkezdték alkalmazni a kötelező oltásokról szóló rendelkezést. Ez pedig azt jelenti, hogy a közép- és nagyvállalatok oltatlan dolgozóit a cég több hónapos fizetetlen szabadságra kell küldje, és ha ezután sem veszi fel az oltást az alkalmazott, akár el is bocsáthatják.

A Google az egyik első cégként jelentette ezt be, most pedig az Intel is hasonlókra kényszerült, noha a chipóriás közel sem lesz olyan drasztikus, mint a keresőóriás. Az Intel ugyanis a január 4-ig – vallási és/vagy egészségügyi felmentéssel nem rendelkező – beoltatlan dolgozóit három hónapos fizetetlen kényszerszabadságra küldik.

A gyártó azonban kiemelte, hogy a Google-el ellentétben ők semmiképpen sem fogják elbocsátani az oltatlan alkalmazottakat.

A Biden-kormány által javasolt oltási mandátum ugyanakkor lehet, hogy életbe sem fog lépni, mivel néhányan alkotmányellenesnek, az alapvető emberi jogok megsértésének tartják, ami miatt jelenleg is szövetségi bíróságok vizsgálják. Az Intellel és a Google-el szemben azonban vannak olyan cégek is, mint az Apple, ami mindösszesen folyamatos teszteket, vizsgálatokat írt elő a dolgozóinak, de a vakcina beadatását nem tennék kötelezővé.

via – TechRadar

66 millió éves dínóembriót találtak Kínában – Jöhet is a Jurrassic Park

 

https://leet.hu/xmas/

×