A csipesz lehet a nagy megmentő!

A gépvásárlás/építés első és legfontosabb szabálya, hogy az alaplapunk és processzorunk tökéletesen kompatibilis legyen. Ha komplett gépet rakunk össze, akkor a webshopok már igyekeznek kiszűrni az összeférhetetlenséget, de ha meglévő processzorhoz/laphoz keresünk társat, akkor bizony belefuthatunk pár rossz döntésbe.

A legamatőrebb hiba természetesen az, ha a két nagy processzorgyártó termékeit akarjuk egy gépházba hozni. Szerencsére erre azért manapság már nem sok példát láthatunk, de bármikor beleszaladhat egy segítséget mellőző laikus. A legérdekesebb talán az Intel LGA1151 (6. és 7. gen) és LGA1151v2 (8. gen) foglalatainak esete lehet, ahol bár a márka és a lábak száma is megegyezett mégsem voltak egymással kompatibilisek.

Mik azok a lábak?

Az Intel és AMD processzorok is pinekkel, „lábakkal” csatlakoznak az alaplapi foglalatba. Ám a két gyártónál már némileg eltér a dolog: az AMD processzorokon fizikailag is megtalálhatóak a lábak, míg az Intel processzorokon egy laposabb kiosztást találhatunk meg.

Az AMD processzoroknál ezt PGA foglalatnak nevezik, ez az angol „Pin Grid Array” szóból származik. Az Intelnél az LGA foglalat van használatban, mely a „Land Grid Array” rövidítése. Igazából ezek a rövidítések az első bekezdésben taglalt dolgot takarják: a csatlakozást biztosító lábak a PGA esetében a processzoron magán, míg az LGA esetében az alaplapi foglalatban kapnak helyek.

PGA vs. LGA

Igen, jól sejted. Az Intel processzoroknál az adott generáció foglalatának elnevezése (például LGA 1200) arra utal, hogy hány ilyen kis pinen, lábon keresztül kapcsolódik össze a processzorunk az alaplappal.

Miért lábakon keresztül csatlakoznak a processzorok?

Felmerülhet a kérdés: miért nem csatlakoznak egy nagyobb, de egységes felületen a komponensek? Itt egy kicsit kitekinthetünk a pasztával kapcsolatos bejegyzésünkre is. Kicsit leegyszerűsítve hasonló problémával szembesülünk itt, mint ami miatt pasztát használunk. Hibátlan felületekre lenne szükségünk a tökéletes érintkezéshez, melyet lehetetlen lenne kiviteleznünk. Ezen kívül teljesen sterilnek is kellene lennie a csatlakozóknak, hiszen egy apró porszem tönkrevághatná a kapcsolatot.

Persze további előnyei is vannak a lábaknak, jobban tűrik a hőmérsékletváltozásokat és a mechanikai stresszt is, mintha egy nagy csatlakozónk lenne.

Coffe Lake kiosztás

Természetesen minden lábnak/pinnek megvan a maga szerepe (VSS,VCC stb.). Így történhetett meg, hogy bár az Intel a 8. generációnál szintén 1151 lábat használt, mégsem szerelhettük be őket az előző két generáció alaplapjaiba, mert ezek helye változott, cserélődött. Ennek tükrében máris érthető miért probléma, ha akár egy vagy két pin sem úgy csatlakozik, ahogy szeretnénk.

Mit tehetünk, ha elhajlítottunk néhány lábat?

Egy AMD Ryzen

Az AMD, ahogy fentebb is írtuk, még mindig lábakkal látja el processzorait. Így az alaplapon megtalálható foglalatban nehezen tudunk kárt tenni, de a CPU lábakat könnyen elhajlítjuk egy véletlen baleset következményében. Ekkor értelemszerűen a processzor nem fog megfelelően illeszkedni a foglalatába.

Kézzel nem szabad nekiesnünk! Ha pár lábról van szó és magabiztosak vagyunk, akkor csipesz vagy hasonló „precíziós” szerszám segítségével megpróbálhatjuk visszahajlítani őket. Túl sokat nem érdemes szenvedni velük, ha úgy érzed nem megy, kérd szakember segítségét.

LGA 1150 foglalat

Az Intel processzoroknál nem meglepő módon fordított helyzetben találhatjuk magunkat. Elég szerelés közben véletlenül a foglalathoz érnünk és máris összekuszálódhat néhány láb. A megoldás itt is hasonló lehet. Elő kell vennünk a csipeszt majd óvatosan a szomszédos lábakkal megegyező irányba terelni őket. Extrém mértékű lábhajlások esetén itt is érdemes hozzáértőhöz vinnünk az alaplapunkat.

Ahogy fentebb is olvashattátok egy-egy lábelhajlítás még nem a világ vége. A legrosszabb ami történhet, hogy nem indul el a gépünk, megakad a boot folyamat, hiszen a processzor nem tudja ellátni megfelelően a feladatát. Nem jellemző, hogy a hibás foglalat/láb magával vigye a másik hardverkomponenst is a halálba, egyszerűen csak nem alakul ki közöttük a megfelelő kapcsolat. 

Ti hajlítottatok már el lábat szerelés közben?

https://leet.hu/xmas/

×