Ismét felbukkant Androidon a Joker nevű malware, ami teljesen átlagos alkalmazásnak álcázva magát rabolja le a gyanútlan felhasználókat.

A Pradeo kiberbiztonsági kutatói újabb alkalmazásra bukkantak a Google Play Store-ban, ami a Joker vírussal volt fertőzött. A kártékony program már több mint 500.000 felhasználót érintett, akik súlyos pénzeket bukhattak el az ártalmatlannak tűnő applikáció telepítésével.

A szakemberek a Color Message nevű alkalmazást nevezték meg, mint a vírus terjesztőjét, amely mindössze annyit ígér a felhasználónak, hogy kedve szerint személyre szabhatja az alapértelmezett SMS-üzenetküldő/fogadó programot. Ezt hellyel-közzel be is váltotta, amely mellett még a Joker nevű malware-t is a készülékekre juttatta.

A Joker nevű malware elsősorban arról lett ismert, hogy elsőre valódinak tűnő programokban megbújva úgy károsítva meg az áldozatot, hogy a tudtán kívül prémium szolgáltatásokra iratkozik fel. Ezzel aztán tetszőleges összegeket szipolyoznak le az érintettek bakszámlájáról, heti-havi bontásban, hogy még ne legyen feltűnő. Ezért a felhasználók többsége sajnos csak későn, jelentős pénzösszeg elvesztése után veszi észre a bűncselekményt.

A Color Message-et a Google szakemberei elvileg már eltávolították a digitális boltjukból, azonban nagyon sok készüléken pihenhet még ott a háttérben, mivel még a saját elrejtésére is képes. Ha valaki érintett és korábban letöltötte az appot, az azonnal törölje a beállításokban, ugyanis súlyos pénze bánhatja!

Egy Teslában szülte meg a gyermekét egy nő, amíg Autopilot módban az a kórházba tartott

 

https://leet.hu/xmas/

×