Terítéken a TN, a VA és az IPS.

Kétségtelen, hogy megjelenése óta a számítógépes monitor a legfontosabb megjelenítő periféria az emberek életében. A technológia természetesen időközben változott, a hatalmas és nehéz CRT monitor már a múlté, helyét a napjainkban használatos LCD vette át.

https://leet.hu/samsung/

Nincs egyszerű dolgunk manapság, ha új monitort szeretnénk vásárolni, hiszen rengeteg paraméterre kell odafigyelnünk:

  • A képernyő mérete és felbontása
  • A monitor képfrissítése
  • A monitor válaszideje
  • A panel típusa
  • FreeSync & G-Sync kompatibilitás
  • Színek
  • Anyaghasználat, minőség és felépítés
  • Milyen portok legyenek rajta
  • Az egyik legfontosabb pedig természetesen a monitorra szánt pénzügyi keret

Ebben a részben a három mainstream (TN, IPS, VA) paneltípussal ismerkedünk meg egy kicsit közelebbről, de a későbbiekben a többi fontos paraméteren is végigfutunk majd. Kezdjünk is neki!

Válaszidő

Bár manapság már egyik panel sem szégyenkezhet ilyen téren, általánosságban kijelenthetjük, hogy a TN rendelkezik a leggyorsabb válaszidővel. Az átlagértékei 1ms és 5ms között mozognak, így kompetitív körülmények között még mindig ez a legjobb választás. Az IPS és VA panelek csak egy hajszálnyival vannak lemaradva, ám nem árt számításba venni azt a pár ezredmásodpercet, ha a legjobbat szeretnénk kihozni magunkból.

Betekintési szögek

A TN monitorok itt elvéreznek, bár manapság azért már nem annyira rossz a helyzet. Ám az kétségtelen, hogy nem is lehet összehasonlítani IPS vagy VA paneles társaival. A fenti kép tökéletesen illusztrálja is a problémát, nem egy egyszerű rajzról van szó, hanem valós körülmények között készített fényképpel. Így tényleg tökéletesen visszaadja a valóságban is megtapasztalható változásokat.

A kategória királya egyértelműen az IPS, szinte végtelen betekintési szöggel és egyáltalán nem változó színekkel. A VA monitorok a TN panelekhez képest érezhetően jobbak, de sajnos az IPS panelekhez nem érnek fel. Valahol a két szélsőség között helyezkednek el.

A színek

Bár azért már itt is történtek változások, azt nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ha fontosak a szép színek és esetleg kalibrálás után a színhűség sem utolsó szempont, akkor a TN panelt érdemes hanyagolni. IPS és VA panelekkel nem igazán nyúlhatunk mellé, ha a színek a legfontosabbak számunkra.

 

Kontraszt

Végre a VA panel is megmutathatja igazi előnyét. Technológiájából adódóan a három paneltípus közül ez teljesít a legjobban. Ha a tartalomfogyasztás (filmnézés stb.) a legfontosabb számunkra, akkor érdemes a VA panel mellett letennünk a voksunkat. Érdekes módon a TN monitorok nagy része is kellemesebb fekete színekkel operál mint az IPS panelek. Illetve IPS paneleknél jelentkezhet az „IPS Glow” névre keresztelt jelenség, melynek köszönhetően a fekete színek inkább zöldes-lilás árnyalattal bírnak.

Ár

Az ár nagy úr. Szerencsére az árkülönbségek már nem annyira hatalmasak, mint régen. Az azonban kétségtelen, hogy még mindig a TN paneles monitorokat tudjuk a legolcsóbban beszerezni. Az IPS és VA társaikért kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, főleg, ha hasonló tulajdonságú (felbontás, méret stb.) monitorokat hasonlítunk össze. Érdemes rendesen körüljárnunk a témát, ha nem szeretnénk túl sokat költeni olyan monitorra, amire talán nincs is szükségünk.

Verdikt

TN

IPS

VA

A megfelelő panel kiválasztásánál mindig a saját igényeinket kell szem előtt tartani, hiszen eltérő felhasználásokra eltérő paneltípus lehet a „tökéletes”. Kétségtelen, hogy a méregdrága IPS gaming monitorok a legjobbak papíron, ám ez kőkemény felárral is jár a legtöbb esetben, amit nem biztos, hogy mindig érdemes megfizetnünk.

Érdemes végigszaladni a fenti tulajdonságokon és kiválasztanunk azt a panelt, mely a legjobban illeszkedik a felhasználási szokásainkhoz és belefér az általunk kiszabott büdzsébe is. Cikkünkben valóban nem tértünk ki mindenre, amire fontos odafigyelni a monitorválasztásnál, ám a következő részben mindenre sort kerítünk.

Ti milyen monitor(oka)t használtok?

 

https://leet.hu/samsung/

×