A por nem csak az esztétikai élményen ronthat.

Manapság szinte nincs háztartás PC vagy netán laptop nélkül. Ahogy az összes többi használati tárgy ezek a készülékek is erőteljesen szeretnek porosodni és ebben kiváló segítségükre is van a ventillátorrendszer, mely a számítógépek hűtéséért felel.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ez ellen nem lehetne tenni. Néhány apró tanács betartásával és rendszeres karbantartással nem kell aggódnunk attól, hogy belepi a por a gépeinket.

A legjobb barátunk a sűrített levegő!

Gyakorlatilag már a sarki közértesnél is megvásárolhatjuk ezeket és pillanatok alatt eltávolíthatjuk a lerakódott port az elemekről. A lényeg, hogy ne legyünk lusták és megfelelő időközönként végezzük is el a műveletet.

Laptopoknál érdemes betartanunk a fél éves ciklusokat. Ekkor keressük meg a levegőt BESZÍVÓ ventillátorokat és küldjük meg őket sűrített levegővel. Vigyázzunk, hogy ne a levegőt KIFÚJÓ ventillátorokkal tegyük meg ezt, hiszen akkor csak tovább rontunk a helyzeten. A bátrak szét is szerelhetik a gépet és hatékonyabban elvégezhetik a tisztítást.

Asztali számítógépeknél egy fokkal könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen elég csak levennünk az oldalsó panelt a művelet megkezdéséhez. Jó időben ezt akár kültéren is elvégezhetjük, így aggódnunk sem kell a szobába visszaszálló pormennyiség miatt. Manapság a legtöbb házban vannak porszűrők a ventillátorok előtt, ilyenkor érdemes ezeket is megtisztítani. A gép padlón tartása sem a legjobb ötlet, főleg ha netán szőnyegen kap helyet. Természetesen aki ennél is alaposabb munkát akar végezni, az az újrapasztázást sem hagyja ki a mókából, de az már egy másik történet. Minden egyes portalanításnál teljesen felesleges újrapasztáznunk, ártani nem árt, de évekre vannak tervezve a manapság kapható paszták.

Miért is van szükségünk tisztításra?

Az elektronikai alkatrészek nem ápolnak túl jól viszonyt a porral. Egyrészt a por tartalmazhat nagyon apró, finom fémdarabokat is melyek szélsőséges esetben akár zárlatot is eredményezhet. Másrészt jelentősen romlik a hőleadás hatékonysága és extrém mennyiségű por esetén akár még a ventillátorok is leállhatnak.

Elrettentő példák

Hoppá, úgy tűnik az Apple gépei sem mentesülnek a porosodás alól! A fenti képen egy Mac Mini sanyarú sorsát vehetjük szemügyre. Vajon melyik sivatagban használhatták az Apple gépet?

A legtöbb extrém módon poros/koszos gép gyárakból vagy raktárakból kerül elő. A fenti sem kivétel, a Reddit felhasználó információi alapján egy teagyárban használták a számítógépet és legutóbb 2010-ben takarították ki.

A másik veszélyforrás a cigifüst. Érthető, ha egy-egy Warzone vagy PUBG kör között le kell vezetni valahogy a feszültséget, de jobb, ha ezt nem gépeink közelében tesszük.  Undorító módon képes lerakódni a komponensekre.

Nem, ez nem egy darázsfészek. Sajnos ennek a PlayStation 3-nak sem volt jó sorsa, feltehetőleg már a teljesítményén is meglátszódott az ilyen mértékű lerakódás.

A pékségben szolgálatot teljesítő gépek sincsenek biztonságban. Hiszen a levegőben szálló liszt is eszméletlen módon be tud férkőzni a gépházba, de legalább a csúnya barna por helyett szép fehér lesz belül is a gép.

Sikerült ezeknél is jobban elhanyagolnod a géped? Jöhetnek a képek kommentben!

 

 

https://leet.hu/xmas/

×